Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Terminološki izazovi na početku 21. stoljeća (kontrastivna analiza hrvatskoga i ruskoga pravnog nazivlja) (CROSBI ID 61408)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mikulaco, Irena Terminološki izazovi na početku 21. stoljeća (kontrastivna analiza hrvatskoga i ruskoga pravnog nazivlja) // Trends in Slavic Studies / Quero Gervilla, E. F. ; Barros García, B. ; Kopylova, T. R. (ur.). Moskva: URSS, 2015. str. 789-797

Podaci o odgovornosti

Mikulaco, Irena

hrvatski

Terminološki izazovi na početku 21. stoljeća (kontrastivna analiza hrvatskoga i ruskoga pravnog nazivlja)

Svrha istraživanja bila je klasifikacija i prijevod pravnoga nazivlja na primjeru kaznenoga prava. Objektom istraživanja bilo je kazneno pravo RH i RF dok je predmet istraživanja bio Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku u obje zemlje, u kojima je uspoređena terminologiju i proučavana ju u kontekstu pravnih dokumenata. Metode kojima sam se koristila u istraživanju su kontrastivna analiza za usporedbu dvaju jezika, semantička analiza definicija u rječnicima i prijevod (jer ne postoje dvojezični hrvatsko-ruski ili rusko-hrvatski pravni rječnici), kontekstualna analiza za istraživanje posebnosti funkcioniranja termina u jeziku te metoda klasifikacije i usustavljivanja pravnoga nazivlja za granu kaznenoga prava. Rezultati osvjetljavaju probleme da su termini različiti za različite pojmove, ali i isti za različite pojmove, poznati kao 'lažni prijatelji“ i mogu prouzročiti nedoumice i pogreške u prijevodu.

hrvatski jezik, ruski jezik, terminologija, kaznenopravni termini, prijevod

nije evidentirano

engleski

Terminology challenges at the beginning of the 21st century (contrastive analysis of Croatian and Russian legal terminology)

nije evidentirano

Croatian language, Russian language, terminology, criminal law terms, translation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

789-797.

objavljeno

Podaci o knjizi

Quero Gervilla, E. F. ; Barros García, B. ; Kopylova, T. R.

Moskva: URSS

2015.

978-5-396-00701-7

Povezanost rada

nije evidentirano