Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 944276

Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa


Adžaip, Ana; Marijanović, Frano; Gobin, Ivana
Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa // SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.).
Rijeka: FOSS MedRi, 2018. str. 39-39 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa
(Nontyphoid Salmonellosis - Infection and Transmission Pathways)

Autori
Adžaip, Ana ; Marijanović, Frano ; Gobin, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva - Rijeka : FOSS MedRi, 2018, 39-39

ISBN
978-953-7957-64-3

Skup
SANITAS 2018

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 13. i 14. 04. 2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Salmoneloze, izvor infekcije, put prijenosa
(Salmonellosis, source of infection, transsmition)

Sažetak
Salmoneloze su proširene po cijelom svijetu i u stalnom su porastu zbog sve proširenije industrijske obrade namirnica. Većinu netifusnih salmoneloza uzrokuje Salmonella enterica serotip Enteritidis. Te su infekcije česte i ostaju značajni javnozdrvstveni problem. Najčešći serotipovi Salmonella enterica su S. Typhimurium, S. Heidelberg, S. Newport i S. Infantis. Kao izvor infekcije sa netifusnim salmonelama spominju se različite namirnice. Međutim, hrana životinjskog porijekla, osobito perad i peradarski proizvodi, uključujući i jaja, najčešći su izvor infekcija u sporadičnim slučajevima obolijevanja, ali i u epidemijama. Razlog tome je i neadekvatna obrada namirnica, njihovog skladištenja kao i nepravilna higijena i priprema namirnica. Stoga, smo u ovom radu opisali koji su to izvori zaraze i putevi širenja salmoneloza. Od prijavljenih epidemija koje se prenose hranom u Europi, za više od trećine je potvrđeno da su uzrokovane S. Enteritidis. Hrana povezana sa epidemijama uzrokovanih sa S. Enteritidis su jaja i proizvodi od jaja (68, 2%), torta i sladoled (8%), perad i peradarski proizvodi (3%). Jedan od najčešćih načina kontaminiranja namirnica salmonelama događa se kod industrijske obrade mesa i to kod procesa puliranja. Praćenje pojavnosti salmoneloza kao i otkrivanje izvora infekcije važni su za razvijanje i odrađivanje mjera za suzbijanje salmoneloza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Ivana Gobin, (247495)