Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uklanjanje enrofloksacina iz otpadnih voda sorpcijom na kominu grožđa i ljuskice jajeta (CROSBI ID 782730)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Marija, Gavranić ; Barbara, Prišlin Uklanjanje enrofloksacina iz otpadnih voda sorpcijom na kominu grožđa i ljuskice jajeta // Zagreb. 2015.

Podaci o odgovornosti

Marija, Gavranić ; Barbara, Prišlin

hrvatski

Uklanjanje enrofloksacina iz otpadnih voda sorpcijom na kominu grožđa i ljuskice jajeta

Prisutnost lijekova u različitim dijelovima okoliša postaje zanimljiv predmet znanstvenih istraživanja, sa stotinama provedenih eksperimenata. Enrofloksacin, kinolonski antibiotik, sintetski je derivat kinolona karboksilne kiseline i ubraja se u skupinu fluorokinolona. Primjenjuje se u veterini kod liječenja životinja jer pokazuje dobro antimikrobno djelovanje. Enrofloksacin, pa tako i ostali farmaceutici, mogu se naći u površinskim i podzemnim vodama kao posljedica njihove primjene u svakodnevnom životu. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene prirodnih sorbensa (komine grožđa „Babić“ i „Regent“) i ljuskica jajeta za uklanjanje veterinarskog antibiotika enrofloksacina iz otpadnih voda. Pratio se utjecaj početne koncentracije enrofloksacina o kontaktnom vremenu i temperaturi. Pri ispitivanim eksperimentalnim uvjetima korišteno je 0, 15 g samljevene komine grožđa i ljuskica jajeta na koje je dodano 15 mL vodene otopine enrofloksacina te je mućkano pri 25 °C, 35 °C i 45 °C, brzinom od 200 okretaja/minuti i to 5 minuta za ljuskice jajeta, odnosno 10 minuta za kominu grožđa. Nastojalo se utvrditi kakva će biti učinkovitost sorpcije enrofloksacina iz vodene otopine na pojedini uzorak. Dobivene otopine, nakon sorpcije, snimljene su na tekućinskom kromatogramu visoke djelotvornosti s detektorom s nizom dioda (HPLC-DAD). Rezultati ukazuju na moguću oporabu komine grožđa kao ekološkog i po cijeni prihvatljivog sorbensa za uklanjanje enrofloksacina iz vodenih otopina. Međutim, ljuskice jajeta nisu pogodne kao ekološki i po cijeni prihvatljivi sorbens, za tu svrhu ih treba prethodno predobraditi, što može biti tema za druga eksperimentalna istraživanja.

enrofloksacin, sorpcija, komina grožđa, ljuskice jajeta

Rad nagrađen Dekanovom nagradom pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Danijele Ašperger, a neposredna voditeljica bila je Ivana Tomaz s Agronomskog fakulteta.

engleski

Enrofloxacine removal from wastewater by sorption on grape marc and egg shells

nije evidentirano

enrofloxacine, sorption, grape marc, egg shells

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija