Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda (CROSBI ID 252413)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Oreščanin, Višnja ; Kollar, Robert ; Nađ, Karlo Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda // Hrvatske Vode, 26 (2018), 103; 1-10. doi: Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10

Podaci o odgovornosti

Oreščanin, Višnja ; Kollar, Robert ; Nađ, Karlo

hrvatski

Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda

U radu je praćena detoksifikacija otpadne vode od prerade grožđa kroz različite faze kemijske i elektrokemijske obrade. U cilju uklanjanja organskih/ anorganskih onečišćivala iz otpadne vode korištena je oksidacija ozonom i taloženje pomoću CaO kao faza predobrade te tri elektrokemijske metode (elektrooksidacija, elektroredukcija i elektrokoagulacija) korištenjem elektroda od nehrđajućeg čelika, željeza i aluminija uz istovremeno ozoniranje u svrhu glavne obrade. Toksični učinak otpadne vode prije i nakon svake od faza pročišćavanja praćen je preko vrijednosti parametara klijavosti nakon izlaganja biljke Hordeum vulgare L. uzorcima nepročišćene/pročišćene otpadne vode. Otpadna voda je okarakterizirana niskom pH vrijednošću (4, 02), intenzivnim mirisom i obojenjem (28400 PtCo), visokim vrijednostima organskih pokazatelja (18430 mg dm-3 KPK, 1340 mg dm-3 ukupnih fenola, 1720 mg dm-3 BPK5) te povišenim vrijednostima hranjivih soli i teških metala. Sinergijski i aditivni učinak između organskih pokazatelja, prvenstveno fenola i teških metala te niska pH vrijednost su vjerojatno odgovorni za izuzetno visok fitotoksični učinak s EC50 vrijednošću od svega 0, 08 % te potpunim zastojem klijavosti nakon izlaganja sjemena nerazrijeđenoj otpadnoj vodi. Predobrada vapnom pri kojoj je uklonjeno između 46% i 99, 8% teških metala, 90, 4 % boje, 98, 3 % mutnoće, 98, 6 % UST, 95, 4 % fosfata, 91, 5 % sulfata te između 39 % i 47 % organskih pokazatelja je rezultirala 50 %-tnim smanjenjem toksičnog učinka. Završnom obradom dobiven je bistar efluent bez mirisa i s jedva primijetim obojenjem sa stupnjem uklanjanja karakterističnih pokazatelja između 73, 8 % i 100 %, čime je u potpunosti uklonjen i njegov toksični učinak (Klijavost = 99, 2±0, 2 % ; Indeks klijavosti = 99, 2±0, 2 %). Iz navedenog je moguće zaključiti da je odabrani set metoda pogodan za detoksifikaciju biološki slabo razgradljivih efluenata vrlo složenog i varijabilnog sastava kao što su vinarijske otpadne vode. Utvrđivanje parametara klijavosti na biljci Hordeum vulgare L. se pokazalo kao vrlo osjetljiv, jednostavan i jeftin test sustav za praćenje toksičnog učinka industrijskih efluenata te praćenje stupnja njihove detoksifikacije u toku različitih faza i metoda obrade.

otpadne vode, proizvodnja vina, fizikalno-kemijska obrada, elektrokemijska obrada, fitotoksičnost, Hordeum vulgare L.

nije evidentirano

engleski

Detoxification of wastewater from the wine-making process by means of chemical/electrochemical methods

nije evidentirano

wastewater, wine-making, physico-chemical processing, electrochemical processing, phytotoxicity, Hordeum vulgare L.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26 (103)

2018.

1-10

objavljeno

1330-1144

1849-0506

Hrvatske vode 26 (2018) 103 1-10

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice
Indeksiranost