Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 943196

Ishodi i utjecaj izvannastavnih glazbenih aktivnosti na učenika, učitelja i školu


Vidulin, Sabina
Ishodi i utjecaj izvannastavnih glazbenih aktivnosti na učenika, učitelja i školu // Knjiga sažetaka
Cetinje, Crna Gora, 2018. str. 16-18 (plenarno, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)


Naslov
Ishodi i utjecaj izvannastavnih glazbenih aktivnosti na učenika, učitelja i školu
(The outcomes and influence of extracurricular music activities on the pupil, teacher and school)

Autori
Vidulin, Sabina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka / - , 2018, 16-18

Skup
Muzička pedagogija - izazov, inspiracija i kreacija

Mjesto i datum
Cetinje, Crna Gora, 24.-27. 5. 2018

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Dostignuća, interdisciplinarnost, izvannastavne glazbene aktivnosti, škola, učenik
(Achievements, extracurricular music activities, interdisciplinarity, pupil, school)

Sažetak
U kontekstu skladateljskog i izvođačkog viđenja glazbe, njezine percepcije i recepcije od strane slušatelja, vrlo važno pitanje predstavlja i mogućnost njezina prikazivanja, tumačenja i shvaćanja u okviru škole. Nastava glazbe kao formalni nastavni predmet u školi ima svoju dugu povijest, a mijenjala se u odnosu na političke, vjerske, tehnološke uvjete koji su se reflektirali na njezinu programsku i sadržajnu strukturu, donoseći uvijek nove, ne nužno i inovativne koncepte. Krajem pedesetih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj je zaživjela ideja obogaćenja školskog kurikuluma aktivnostima koje su u značajnoj mjeri doprinijele njezinom osuvremenjivanju u vidu doživljaja i bavljenja glazbom na fleksibilniji način. Aktivnosti koje su u početku bile poznate pod nazivom slobodne aktivnosti učenika, u vrlo jednostavnoj formi pa čak i s ideološkim konotacijama, danas suvereno ostavljaju svoj trag i pečat kao slobodna i otvorena forma pod nazivom izvannastavne aktivnosti. Namjera je autorice ukazati na vrijednost i važnost provođenja izvannastavnih glazbenih aktivnosti u školi, prikazati mogućnosti, radove i dostignuća učenika hrvatskih osnovnih škola te obrazložiti razloge za njihovo uvođenje u strukturu škole. U posljednjem desetljeću, otkad se potiče interdisciplinarno povezivanje sadržaja u izvannastavnim aktivnostima, njihove su prednosti još i veće, a djelovanje na učenika višestruko. Približavanje škole potrebama učenika te suradnja školskih i izvanškolskih dionika, dobrovoljan odabir aktivnosti prema vlastitom opredjeljenju i želji, aktivno i produktivno sudjelovanje u kulturi, poticanje kreativnosti i kritičkog mišljenja, samo su neke od dobrobiti izvannastavnih glazbenih aktivnosti. Briga za budućnost treba nas neprestano poticati u traženju novih rješenja kako bi glazbenu nastavu unaprijedili. Jedno od takvih rješenja je i uspostava izvannastavnih glazbenih aktivnosti koje će putem glazbenih područja: pjevanje, sviranje, ples, stvaralaštvo itd. doprinijeti boljim glazbenim kompetencijama učenika, prepoznatljivosti škole i kulturno-umjetničkim projektima na korist društvene zajednice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pedagogija, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor s matičnim brojem:
Sabina Vidulin, (294284)

Citiraj ovu publikaciju

Vidulin, Sabina
Ishodi i utjecaj izvannastavnih glazbenih aktivnosti na učenika, učitelja i školu // Knjiga sažetaka
Cetinje, Crna Gora, 2018. str. 16-18 (plenarno, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)
Vidulin, S. (2018) Ishodi i utjecaj izvannastavnih glazbenih aktivnosti na učenika, učitelja i školu. U: Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Vidulin, S.}, year = {2018}, pages = {16-18}, keywords = {achievements, extracurricular music activities, interdisciplinarity, pupil, school}, title = {The outcomes and influence of extracurricular music activities on the pupil, teacher and school}, keyword = {achievements, extracurricular music activities, interdisciplinarity, pupil, school}, publisherplace = {Cetinje, Crna Gora} }