Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost C-reaktivnog proteina i vitamina D u shizofreniji (CROSBI ID 782700)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Bišof, Kristina Povezanost C-reaktivnog proteina i vitamina D u shizofreniji // Rektorat Sveučilišta u Zagrebu. 2018.

Podaci o odgovornosti

Bišof, Kristina

hrvatski

Povezanost C-reaktivnog proteina i vitamina D u shizofreniji

Shizofrenija je kroniĉni mentalni poremećaj nepoznate etiopatogenze obiljeţen deluzijama i halucinacijama. Na razvoj bolesti utjeĉe kombinacija okolišnih i genetskih faktora, a manifestira se izmjenama faza akutnih simptoma i remisije. Zbog velikog tereta pojedincu, što zbog stigme i posljediĉne izolacije iz društva, tako i medicinskoj zajednici zbog nesuradljivosti pacijenata, cilj je pronaći nove terapijske smjerove koji bi pridonijeli uspješnosti lijeĉenja i kvaliteti ţivota pacijenata. Smatra se da u podlozi mehanizma nastanka psihoze stoji upalni proces te su biomarkeri sistemske upale redovito povišeni u skupini bolesnika oboljelih od shizofrenije. Vitamin D ima protuupalna i neuroprotektivna svojstva, a pacijenti dijagnosticirani sa shizofrenijom su riziĉna skupina za deficijenciju vitamina D što otvara pitanje suplementacije kao terapijskog smjera za poboljšanje uspješnosti lijeĉenja. Cilj ovog istraţivanja je ispitati hipotezu da su C- reaktivni protein i vitamin D inverzno povezani kod pacijenata oboljelih od shizofrenije. U istom periodu godine prikupljeni su uzorci seruma (n=90) pacijenata na Klinici za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice u kojima je izmjeren C-reaktivni protein, vitamin D i lipidni profil. Rezultati su uspoređeni s heterogenom populacijom ne- psihijatrijskih pacijenata (n=4182). Medijan serumske koncentracije vitamina D (M=46 nmol/L) za skupinu pacijenata oboljelih od shizofrenije je niţi od preporuĉene vrijednosti (>75 nmol/L) i znaĉajno sniţen u odnosu na heterogenu populaciju (p=0, 0190) što je u skladu s do sada publiciranim studijama o deficijenciji vitamina D u takvih bolesnika. Podjela ispitanika oboljelih od shizofrenije na kategorije CRP-a prema riziĉnosti od kardiovaskularnih bolesti pokazala je u riziĉnoj skupini tek vrlo slabu negativnu korelaciju vitamina D i CRP-a (r=0, 259) bez statistiĉke znaĉajnosti (p=0, 5003), što upućuje na moguću korelaciju na većem broju ispitanika. Korelacijska analiza nakon izdvajanja spolova upućuje na povezanost koncentracije vitamina D s lipidima i životnom dobi, ali različita za muškarce i žene. Nadalje, ustanovljena je negativna povezanost vitamina D s trajanjem bolesti (p=0, 0454), a za hereditarne faktore i terapiju psihofarmacima nisu pokazane znaĉajne korelacije. U bolesnika s nesanicom najviše su izražene povezanosti CRP s lipidima (p=0, 0099- 0, 0402), a neovisne su o trajanju bolesti što se može povezati s utjecajem upalnog stanja uzrokovanog manjkom sna i većom vjerojatnošću za razvoj metaboličkog sindroma. Daljnja pouzdana istraživanja potrebna su na većem broju pacijenata s usklađenim zdravim kontrolama.

shizofrenija, C-reaktivni protein, vitamin D

Rad je nagrađen Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu za studentske radove znanstvenog sadržaja za akademsku godinu 2017./2018. Mentor: Nada Vrkić, nastavnik Farmaceutsko- biokemijskog fakulteta.

engleski

Correlation between C-reactive protein and vitamin D in schizophrenia

nije evidentirano

schizophrenia, C-reactive protein, vitamin D

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Farmacija

Poveznice