Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih čimbenika na udjel aluminija u pivu, migraciju aluminija iz aluminijske ambalaže u pivo te utjecaj na organoleptička svojstva piva (CROSBI ID 335515)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Ivušić, Franjo Utjecaj različitih čimbenika na udjel aluminija u pivu, migraciju aluminija iz aluminijske ambalaže u pivo te utjecaj na organoleptička svojstva piva / Marić, Vladimir (mentor); Marić, Vladimir (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Ivušić, Franjo

Marić, Vladimir

Marić, Vladimir

hrvatski

Utjecaj različitih čimbenika na udjel aluminija u pivu, migraciju aluminija iz aluminijske ambalaže u pivo te utjecaj na organoleptička svojstva piva

Iako je pivo predmet opsežnih istraživanja velikog broja autora postoji vrlo malo radova posvećenih istraživanju udjela aluminija u pivu. Dosadašnja istraživanja udjela aluminija u pivu te migracije aluminija u pivo pokazala su da se radi o količinama koje ne utječu značajno na ukupni unos aluminija u organizam potrošača. Utjecaj sadržaja aluminija na organoleptička svojstva popraćen je malim brojem literaturnih navoda gdje se ističe metalni karakter takvog piva bez osvrta na moguće promjene sadržaja sastojaka arome piva. Zbog toga je u ovom radu, s ciljem usporednog praćenja koncentracije aluminija i sastojaka arome piva, primjenjena osjetljiva tehnika AAS-GF te plinska kromatografija (GC-HSS). Za analitička određivanja pH vrijednosti, udjela kisika i ugljičnog dioksida u pivu te za određivanje pasterizacijskih jedinica (PU) korištene su klasične fizikalno - kemijske metode. Za analitička određivanja hrapavosti i korozije ambalažnog materijala korištena je analiza pertometrom i mikroskopska analiza. Statistička obrada podataka provedena je pomoću analize varijance (ANOVA) s programom Statistica ver. 5.1. Analize su obavljene periodično kroz sedam mjeseci skladištenja na uzorcima tri marke piva punjenih u aluminijske limenke (pasterizirani i nepasterizirani uzorci). Dio uzoraka skladišten je u hladnjaku (4 ^oC) a dio u termostatiranoj prostoriji (22 ^oC). Istraživani su utjecaji tipa piva, pasterizacije, temperature skladištenja te dodirne površine između piva i unutarnje površine limenki na promjenu udjela aluminija i sastojaka arome. Nadalje, određivan je utjecaj pH vrijednosti piva te hrapavosti i korozije aluminijske ambalaže na udjel aluminija u pivu. Određivan je i udjel aluminija u pivu neposredno nakon punjenja u ambalažu. Iako su pojedini tipovi piva imali značajno različite udjele aluminija, moguće je da su na takav rezultat utjecali i drugi čimbenici (uzorci različitih šarži istog tipa piva imali su značajno različite udjele aluminija). Pasterizirani uzorci na početku skladištenja (22 ^oC) pokazuju veće udjele aluminija i izraženiju koroziju limene ambalaže. Tijekom skladištenja, najvjerojatnije zbog aktivnosti prisutnih mikroorganizama, u nepasteriziranim uzorcima dolazi do izraženije korozije ambalaže u odnosu na pasterizirane uzorke. Radi toga veća je migracija aluminija, što utječe na smanjenu organoleptičku stabilnost piva. Svi uzorci skladišteni u hladnjaku pokazali su djelotvornost niske temperature na smanjenje migracije aluminija iz ambalaže u pivo te povećanu stabilnost sastojaka arome piva i manju pojavu korozije limenki piva. Dodirna površina između piva i unutarnje površine limenki nije značajno utjecala na promjenu udjela aluminija i sastojaka arome. Korozija aluminijske ambalaže značajno je utjecala na udjel aluminija u pivu. pH vrijednost je negativno korelirala s udjelom aluminija u pivu. Hrapavost aluminijske ambalaže je pozitivno korelirala s udjelom aluminija u pivu samo za uzorke skladištene na 22 ^oC, uz niske koeficijente korelacije.

aluminij; pivo; aluminijske limenke; skladištenje; pasterizacija; korozija; sastojci arome

nije evidentirano

engleski

Effects of various factors on aluminium content of beer, migration of aluminium from aluminium package to beer and influence on organoleptic properties of beer

nije evidentirano

aluminium; beer; aluminium cans; storage; pasteurization; corrosion; aroma compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

124

20.12.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Biotehnologija