Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna (CROSBI ID 663109)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jareš, Marijeta ; Zurak, Dora ; Novaković, Klara ; Pamić, Santina ; Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko
hrvatski
Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna
Caklavost, omjer caklavog prema brašnavom endospermu, svojstvo je zrna koje određuje tvrdoću, otpornost na lom, brzinu probavljivosti škroba te proizvodna svojstva i zdravstveno stanje životinje. Određuje se manualnom disekcijom zrna i vaganjem pojedinih dijelova, što čini ovaj postupak radno zahtjevnim i vremenski dugotrajnim. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti povezanost caklavosti i fizikalnih svojstava te iskoristiti tu povezanost za predikciju caklavosti zrna kukuruza. Zrno 30 hibrida kukuruza različitih proizvođača proizvedeno je na istom polju i u uvjetima iste agrotehnike. Caklavost hibrida je određena manualnom disekcijom 20 zrna, a od fizikalnih svojstava određeni su hektolitarska masa, gustoća tvrdoća prema Stenvertu (vrijeme mljevenja 17 mL meljave ; visina stupca meljave ; omjer sitnih i krupnih čestica), flotacijski indeks, lomljivost pri sili od 0, 3 N, dimenzije zrna i sferičnost. Izbor najboljeg modela za predikciju caklavosti proveden je prema Akaike informacijskom kriteriju. Caklavost zrna istraživanih hibrida kretala se od 59, 7 do 77, 7%, a više vrijednosti su imala zrna manje visine (P<0, 01 ; r=-0, 53), nižeg flotacijskog indeksa (P<0, 001 ; r=-0, 75), niže visine stupca meljave (P<0, 001 ; r=-0, 86), više gustoće (P<0, 001 ; r=0, 82), više hektolitarske mase (P<0, 001 ; r=0, 75), dužeg vremena mljevenja (P<0, 001 ; r=0, 84) i višeg omjera krupnih prema sitnim česticama u meljavi (P<0, 001 ; 0, 75). Visina stupca meljave je varijabla koja objašnjava najviše varijabilnosti caklavosti u modelu s jednom varijablom – 79, 4% (caklavost= 115, 17 - 0, 52 × visina stupca), a njega slijedi gustoća sa 67, 7% (caklavost = -100, 7 + 136, 9 × gustoća). Modeli s dvije (caklavost = 134, 63 - 2, 05 × visina - 0, 46 × visina stupca) i tri varijable (caklavost = 118, 62 - 1, 48 × visina - 0, 40 × visina stupca + 6, 94 × omjer sitnih prema krupnim česticama) objašnjavaju 87, 3 i 88, 5% varijabilnosti caklavosti. Ukoliko se u model uključi hektolitarska masa umjesto omjera sitnih prema krupnim česticama, model objašnjava 88, 1 % varijabilnosti (caklavost = 126, 9 - 2, 22 × visina +0, 09 × hektolitarska masa -0, 42 × visina stupca). Visoki koeficijenti determinacije pokazuju da se jednostavne i brze metode određivanja fizikalnih svojstava mogu koristiti za predikciju caklavosti zrna s visokom pouzdanošću.
zrno kukuruza, caklavost, fizikalna svojstva
nije evidentirano
engleski
Prediction of maize vitreousness from kernel physical traits
Caklavost, omjer caklavog prema brašnavom endospermu, svojstvo je zrna koje određuje tvrdoću, otpornost na lom, brzinu probavljivosti škroba te proizvodna svojstva i zdravstveno stanje životinje. Određuje se manualnom disekcijom zrna i vaganjem pojedinih dijelova, što čini ovaj postupak radno zahtjevnim i vremenski dugotrajnim. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti povezanost caklavosti i fizikalnih svojstava te iskoristiti tu povezanost za predikciju caklavosti zrna kukuruza. Zrno 30 hibrida kukuruza različitih proizvođača proizvedeno je na istom polju i u uvjetima iste agrotehnike. Caklavost hibrida je određena manualnom disekcijom 20 zrna, a od fizikalnih svojstava određeni su hektolitarska masa, gustoća tvrdoća prema Stenvertu (vrijeme mljevenja 17 mL meljave ; visina stupca meljave ; omjer sitnih i krupnih čestica), flotacijski indeks, lomljivost pri sili od 0, 3 N, dimenzije zrna i sferičnost. Izbor najboljeg modela za predikciju caklavosti proveden je prema Akaike informacijskom kriteriju. Caklavost zrna istraživanih hibrida kretala se od 59, 7 do 77, 7%, a više vrijednosti su imala zrna manje visine (P<0, 01 ; r=-0, 53), nižeg flotacijskog indeksa (P<0, 001 ; r=-0, 75), niže visine stupca meljave (P<0, 001 ; r=-0, 86), više gustoće (P<0, 001 ; r=0, 82), više hektolitarske mase (P<0, 001 ; r=0, 75), dužeg vremena mljevenja (P<0, 001 ; r=0, 84) i višeg omjera krupnih prema sitnim česticama u meljavi (P<0, 001 ; 0, 75). Visina stupca meljave je varijabla koja objašnjava najviše varijabilnosti caklavosti u modelu s jednom varijablom – 79, 4% (caklavost= 115, 17 - 0, 52 × visina stupca), a njega slijedi gustoća sa 67, 7% (caklavost = -100, 7 + 136, 9 × gustoća). Modeli s dvije (caklavost = 134, 63 - 2, 05 × visina - 0, 46 × visina stupca) i tri varijable (caklavost = 118, 62 - 1, 48 × visina - 0, 40 × visina stupca + 6, 94 × omjer sitnih prema krupnim česticama) objašnjavaju 87, 3 i 88, 5% varijabilnosti caklavosti. Ukoliko se u model uključi hektolitarska masa umjesto omjera sitnih prema krupnim česticama, model objašnjava 88, 1 % varijabilnosti (caklavost = 126, 9 - 2, 22 × visina +0, 09 × hektolitarska masa -0, 42 × visina stupca). Visoki koeficijenti determinacije pokazuju da se jednostavne i brze metode određivanja fizikalnih svojstava mogu koristiti za predikciju caklavosti zrna s visokom pouzdanošću.
maize kernek, vitreoussnes, physical traits, prediction
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
52-53.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbronik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018
Modrić, Mario
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
predavanje
06.06.2018-08.06.2018
Opatija, Hrvatska