Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna (CROSBI ID 663109)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jareš, Marijeta ; Zurak, Dora ; Novaković, Klara ; Pamić, Santina ; Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko Prediction of maize vitreousness from kernel physical traits / Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna // Zbronik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, Mario (ur.). Zagreb: Krmiva, 2018. str. 52-53

Podaci o odgovornosti

Jareš, Marijeta ; Zurak, Dora ; Novaković, Klara ; Pamić, Santina ; Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko

hrvatski

Predikcija caklavosti kukuruza iz fizikalnih svojstava zrna

Caklavost, omjer caklavog prema brašnavom endospermu, svojstvo je zrna koje određuje tvrdoću, otpornost na lom, brzinu probavljivosti škroba te proizvodna svojstva i zdravstveno stanje životinje. Određuje se manualnom disekcijom zrna i vaganjem pojedinih dijelova, što čini ovaj postupak radno zahtjevnim i vremenski dugotrajnim. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti povezanost caklavosti i fizikalnih svojstava te iskoristiti tu povezanost za predikciju caklavosti zrna kukuruza. Zrno 30 hibrida kukuruza različitih proizvođača proizvedeno je na istom polju i u uvjetima iste agrotehnike. Caklavost hibrida je određena manualnom disekcijom 20 zrna, a od fizikalnih svojstava određeni su hektolitarska masa, gustoća tvrdoća prema Stenvertu (vrijeme mljevenja 17 mL meljave ; visina stupca meljave ; omjer sitnih i krupnih čestica), flotacijski indeks, lomljivost pri sili od 0, 3 N, dimenzije zrna i sferičnost. Izbor najboljeg modela za predikciju caklavosti proveden je prema Akaike informacijskom kriteriju. Caklavost zrna istraživanih hibrida kretala se od 59, 7 do 77, 7%, a više vrijednosti su imala zrna manje visine (P<0, 01 ; r=-0, 53), nižeg flotacijskog indeksa (P<0, 001 ; r=-0, 75), niže visine stupca meljave (P<0, 001 ; r=-0, 86), više gustoće (P<0, 001 ; r=0, 82), više hektolitarske mase (P<0, 001 ; r=0, 75), dužeg vremena mljevenja (P<0, 001 ; r=0, 84) i višeg omjera krupnih prema sitnim česticama u meljavi (P<0, 001 ; 0, 75). Visina stupca meljave je varijabla koja objašnjava najviše varijabilnosti caklavosti u modelu s jednom varijablom – 79, 4% (caklavost= 115, 17 - 0, 52 × visina stupca), a njega slijedi gustoća sa 67, 7% (caklavost = -100, 7 + 136, 9 × gustoća). Modeli s dvije (caklavost = 134, 63 - 2, 05 × visina - 0, 46 × visina stupca) i tri varijable (caklavost = 118, 62 - 1, 48 × visina - 0, 40 × visina stupca + 6, 94 × omjer sitnih prema krupnim česticama) objašnjavaju 87, 3 i 88, 5% varijabilnosti caklavosti. Ukoliko se u model uključi hektolitarska masa umjesto omjera sitnih prema krupnim česticama, model objašnjava 88, 1 % varijabilnosti (caklavost = 126, 9 - 2, 22 × visina +0, 09 × hektolitarska masa -0, 42 × visina stupca). Visoki koeficijenti determinacije pokazuju da se jednostavne i brze metode određivanja fizikalnih svojstava mogu koristiti za predikciju caklavosti zrna s visokom pouzdanošću.

zrno kukuruza, caklavost, fizikalna svojstva

nije evidentirano

engleski

Prediction of maize vitreousness from kernel physical traits

Caklavost, omjer caklavog prema brašnavom endospermu, svojstvo je zrna koje određuje tvrdoću, otpornost na lom, brzinu probavljivosti škroba te proizvodna svojstva i zdravstveno stanje životinje. Određuje se manualnom disekcijom zrna i vaganjem pojedinih dijelova, što čini ovaj postupak radno zahtjevnim i vremenski dugotrajnim. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti povezanost caklavosti i fizikalnih svojstava te iskoristiti tu povezanost za predikciju caklavosti zrna kukuruza. Zrno 30 hibrida kukuruza različitih proizvođača proizvedeno je na istom polju i u uvjetima iste agrotehnike. Caklavost hibrida je određena manualnom disekcijom 20 zrna, a od fizikalnih svojstava određeni su hektolitarska masa, gustoća tvrdoća prema Stenvertu (vrijeme mljevenja 17 mL meljave ; visina stupca meljave ; omjer sitnih i krupnih čestica), flotacijski indeks, lomljivost pri sili od 0, 3 N, dimenzije zrna i sferičnost. Izbor najboljeg modela za predikciju caklavosti proveden je prema Akaike informacijskom kriteriju. Caklavost zrna istraživanih hibrida kretala se od 59, 7 do 77, 7%, a više vrijednosti su imala zrna manje visine (P<0, 01 ; r=-0, 53), nižeg flotacijskog indeksa (P<0, 001 ; r=-0, 75), niže visine stupca meljave (P<0, 001 ; r=-0, 86), više gustoće (P<0, 001 ; r=0, 82), više hektolitarske mase (P<0, 001 ; r=0, 75), dužeg vremena mljevenja (P<0, 001 ; r=0, 84) i višeg omjera krupnih prema sitnim česticama u meljavi (P<0, 001 ; 0, 75). Visina stupca meljave je varijabla koja objašnjava najviše varijabilnosti caklavosti u modelu s jednom varijablom – 79, 4% (caklavost= 115, 17 - 0, 52 × visina stupca), a njega slijedi gustoća sa 67, 7% (caklavost = -100, 7 + 136, 9 × gustoća). Modeli s dvije (caklavost = 134, 63 - 2, 05 × visina - 0, 46 × visina stupca) i tri varijable (caklavost = 118, 62 - 1, 48 × visina - 0, 40 × visina stupca + 6, 94 × omjer sitnih prema krupnim česticama) objašnjavaju 87, 3 i 88, 5% varijabilnosti caklavosti. Ukoliko se u model uključi hektolitarska masa umjesto omjera sitnih prema krupnim česticama, model objašnjava 88, 1 % varijabilnosti (caklavost = 126, 9 - 2, 22 × visina +0, 09 × hektolitarska masa -0, 42 × visina stupca). Visoki koeficijenti determinacije pokazuju da se jednostavne i brze metode određivanja fizikalnih svojstava mogu koristiti za predikciju caklavosti zrna s visokom pouzdanošću.

maize kernek, vitreoussnes, physical traits, prediction

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

52-53.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbronik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018

Modrić, Mario

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

predavanje

06.06.2018-08.06.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Trošak objave rada u otvorenom pristupu

Poljoprivreda (agronomija)