Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Imaginarna usidjelica. Kulturalne reprezentacije usidjelice u Dnevniku Dragojle Jarnević i Ševi Dezsőa Kosztolányija (CROSBI ID 252243)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Peternai Andrić, Kristina ; Žužul, Ivana Imaginarna usidjelica. Kulturalne reprezentacije usidjelice u Dnevniku Dragojle Jarnević i Ševi Dezsőa Kosztolányija // Književna smotra : časopis za svjetsku književnost, 50 (2018), 187; 23-36

Podaci o odgovornosti

Peternai Andrić, Kristina ; Žužul, Ivana

hrvatski

Imaginarna usidjelica. Kulturalne reprezentacije usidjelice u Dnevniku Dragojle Jarnević i Ševi Dezsőa Kosztolányija

Rad je analiza predodžbi društvene uloge usidjelice u Dnevniku Dragojle Jarnević i romanu Ševa Dezsőa Kosztolányija te uključuje načine društvenog oblikovanja i kulturne reprezentacije neudanih žena. Riječ je o stavu da žena neostvarenjem majčinstva kao svojeg prirodnog poslanja iznevjerava i vlastiti rod i naciju. To je dominantna kulturna konstrukcija funkcije žene u simboličkoj reprodukciji zajednice. Figura usidjelice, neudane stare cure, u objema je prozama prikazana kao drugost. U tom su smislu i pripovjedni subjekt Dnevnika i lik romana Ševa usidjelice čije reprezentacije obilježavaju brojne ambivalencije, neodređenosti, sukobi i napetosti povezane s nestabilnošću rodnih, dobnih i spolnih granica njihova identiteta. Oblikovanje autonomnog ženskog sebstva istodobno podrazumijeva njegovo razobličenje s obzirom na činjenicu nužnog preuzimanja dominantnih kulturnih zamišljanja uloge usidjelice kao svojevrsne ne-žene. Analizirani tekstovi predočavaju iskustvo i društveni status usidjelice koji su neprilagođeni konvencijama i normama patrijarhalnih projekcija njezinih uloga u javnom i privatnom životu. Između ostaloga, ovdje će se istražiti u kojoj se mjeri obje književne reprezentacije usidjelice ukazuju na (dis)kontinuitet mitoloških reprezentacija žena u dvama različitim društveno-kulturnim i vremensko-prostornim kontekstima. Analizom će se, također, problematizirati nužno granično mjesto usidjelice osuđene na život onkraj vrijednosti i normi dominantnog društvenog poretka i političko-etičkih učinaka njezine borbe sa stereotipima, stigmatizacijom i posljedicama takvog načina života.

usidjelica, drugost, patrijarhat, heteronormativnost, stigma, reprezentacija, Dragojla Jarnević, Dezső Kosztolányi

nije evidentirano

engleski

Imagined spinster Cultural representations of unmarried women in Dragojla Jarnević's Dnevnik (Diary) and Dezső Kosztolányi's Ševa (Skylark)

nije evidentirano

spinster, otherness, patriarchate, heteronormativity, stigma, representation, Dragojla Jarnević, Dezső Kosztolányi

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (187)

2018.

23-36

objavljeno

0455-0463

Povezanost rada

Filologija

Indeksiranost