Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oporaba, a ne rasprodaja: od otpada do novog života namještaja (CROSBI ID 782685)

Druge vrste radova | popularni rad

Župarić-Iljić, Drago Oporaba, a ne rasprodaja: od otpada do novog života namještaja // Rasprodaja / Sale. 2018.

Podaci o odgovornosti

Župarić-Iljić, Drago

hrvatski

Oporaba, a ne rasprodaja: od otpada do novog života namještaja

Tekst je inspiriran razgovorima sa stručnjacima, aktivistima i praktičarima u sustavu gospodarenja otpadom i recikliranja posebice krupnog (glomaznog) otpada, među kojim i starog, odbačenog namještaja. Analiziraju se politike i prakse gospodarenja otpadom, problem pretrpanih reciklažnih dvorišta i divljih odlagališta, te se iznosi kritika konzumerističkih praksi i po okoliš štetnog ponašanja odbacivanja krupnog otpada u prirodnom i urbanom okolišu. U dodatnom tekstu "Primjer dobre prakse: Centar za ponovnu uporabu u Prelogu" predstavljene su pojedine aktivnosti preloškog centra kao primjer dobre prakse obnove starog namještaja i drugog otpada kroz procese recikliranja i tzv. 'upcyclinga'.

otpad, recikliranje, namještaj, konzumerizam, zaštita okoliša

Tekst je objavljen u publikaciji "Rasprodaja / Sale", kao integralni dio izložbe fotografija Petre Slobodnjak u Galeriji ULUPUH u Zagrebu u lipnju 2018. (http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp? slika=1489/e_pozivnica-web.jpg&id=1489). Cjelokupni projekt dobio je nagradu na Izložbi hrvatskog dizajna 2018. u kategoriji „Koncept, inicijativa, kritički dizajn“.

engleski

Recycling, not a sale: from waste to a new life of furniture

nije evidentirano

waste, recycling, furniture, consumerism, environmental protection

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Rasprodaja / Sale

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada





Sociologija, Interdisciplinarne društvene znanosti