Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka algi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja (CROSBI ID 663051)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Širić, Ivan ; Musulin, Marko ; Bedeković, Dalibor Utjecaj dodatka algi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja // Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.). Zagreb: Krmiva, 2018. str. 69-70

Podaci o odgovornosti

Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Širić, Ivan ; Musulin, Marko ; Bedeković, Dalibor

hrvatski

Utjecaj dodatka algi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 0, 5 i 1 % algi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica u dobi od 35 do 43 tjedna koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana. Svaki tretman proveden je na 12 kokoši, držanih pojedinačno u kavezima na podu od žičane mreže. Tijekom pokusa kokoši kontrolnog tretmana (A) hranjene su komercijalnom smjesom, dok su kokoši u pokusnim tretmanima hranjene istom smjesom uz dodatak 0, 5 (tretman B) i 1% algi (tretman C). Senzorna analiza provedena je nakon 8 tjedana hranidbe kokoši primjenom triangl i hedonističkog testa na žutanjcima kuhanih jaja. Senzorni analitičari (n=19) bili su prethodno educirani te upućeni da u triangl testu između tri uzorka izaberu onaj za kojeg smatraju da je različit te da izraze u čemu percipiraju razlike. U hedonističkom testu ocjenjena su tri svojstva, ukupna dopadljivost na skali od 1 do 9 te izraženost boje i prihvatljivost mirisa na skali od 1 do 5. Dobiveni podaci triangl testa obrađeni su izračunom statističke značajnosti bazirane na broju točnih odgovora u odnosu na ukupan broj odgovora, dok su podaci hedonističkih testova obrađeni pomoću analize varijance s LSD testom za usporedbu tretmana. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača (63, 2 %) što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01). Analitičari su naveli uočljive razlike u okusu žutanjka u 57, 9 % slučajeva, u boji žutanjka u 26, 3 % slučajeva, i u teksturi žutanjka u 15, 8 % slučajeva, dok razlike u mirisu žutanjka nisu iskazane. Ukupna dopadljivost i prihvatljivost mirisa nisu bili značajno različiti između tretmana (P>0, 05). Izraženost boje žutanjka tretmana A iznosila je 3, 05, tretmana B 3, 63, a tretmana C 3, 74, pri čemu je utvrđena statistički značajna razlika između tretmana A i C (P<0, 05). Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1 % algi na izraženost boje žutanjka bez značajnog utjecaja na ostala svojstva što upućuje na opravdanost dodavanja algi u hranu za kokoši nesilice.

kokoši nesilice ; senzorna analiza ; jaja ; alge

nije evidentirano

engleski

Effect of supplementing algae in laying hen diets on egg sensory traits

nije evidentirano

laying hens ; triangle tes ; hedonic test ; yolk ; algae

nije evidentirano

Podaci o prilogu

69-70.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018

Modrić, Mario ; Matin, Ana

Zagreb: Krmiva

Podaci o skupu

25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

poster

06.06.2018-08.06.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija