Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve (CROSBI ID 252168)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Novoselec, Josip ; Klir, Željka ; Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Antunović, Zvonko Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2018), 2; 85-94

Podaci o odgovornosti

Novoselec, Josip ; Klir, Željka ; Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Antunović, Zvonko

hrvatski

Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve

Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost zamjene soje, kao najčešćeg izvora bjelančevina u obrocima janjadi, pogačom sjemenki bundeve, nusproizvoda u proizvodnji ulja te utvrditi njihov utjecaj na proizvodno hematološke pokazatelje janjadi. Istraživanje je provedeno na 20 Merinolandschaf janjadi u dobi od 70 dana. Janjad je ravnomjerno podijeljena prema spolu u dvije skupine: kontrolna hranjene smjesom sa sojom kao izvorom bjelančevina u krmnoj smjesi i pokusna u kojoj je soja zamijenjena sa 7 % pogače sjemenki bundeve. Sijeno i vodu janjad su imala na raspolaganju ad libitum. Tjelesne mase, tjelesne mjere i uzorci krvi janjadi uzeti su 0., 15., i 30. dana istraživanja. Nakon toga izračunati su prosječni dnevni prirasti, konverzija hrane i indeksi tjelesne razvijenosti janjadi. Analizom dobivenih rezultata na kraju istraživanja nisu utvrđene značajne (P>0, 05) razlike u tjelesnoj masi (29, 80 : 28, 98 kg), tjelesnim mjerama i indeksima tjelesne razvijenosti janjadi ovisno o skupini. Također, nisu utvrđene značajne (P>0, 05) statistički značajne razlike u prosječnom dnevnom prirastu između kontrolne i pokusne skupine janjadi (232 : 230 g). Konverzija heane je u kontrolne skupine janjadi iznosila 3, 54 kg/kg, a u pokusne 3, 62 kg/kg. Korištenjem pogače sjemenki bundeve kao izvora bjelančevina u obrocima janjadi nije došlo do promjene proizvodno - hematoloških pokazatelja janjadi. Upotrebom pogače sjemenki bundeve u obrocima janjadi moguća je zamjena soje upitnog genetskog podrijetla i zdravstvene ispravnosti. Zbog ekološkog načina proizvodnje bundeve, još više se može naglasiti hranidbeno-dijetetska ispravnost janjetine, a ekološki proizvođači mogli bi imati na raspolaganju odgovarajući izvor bjelančevina.

janjad ; pogača sjemenki bundeve ; proizvodni pokazatelji ; hematološki pokazatelji

nije evidentirano

engleski

Production - hematological parameters of lambs fed with diets containing pumpkin seed cake

nije evidentirano

lamb ; pumpkin seed cake ; production indicators ; haematological indicators

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (2)

2018.

85-94

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice