Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve (CROSBI ID 252168)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Novoselec, Josip ; Klir, Željka ; Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Antunović, Zvonko
hrvatski
Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost zamjene soje, kao najčešćeg izvora bjelančevina u obrocima janjadi, pogačom sjemenki bundeve, nusproizvoda u proizvodnji ulja te utvrditi njihov utjecaj na proizvodno hematološke pokazatelje janjadi. Istraživanje je provedeno na 20 Merinolandschaf janjadi u dobi od 70 dana. Janjad je ravnomjerno podijeljena prema spolu u dvije skupine: kontrolna hranjene smjesom sa sojom kao izvorom bjelančevina u krmnoj smjesi i pokusna u kojoj je soja zamijenjena sa 7 % pogače sjemenki bundeve. Sijeno i vodu janjad su imala na raspolaganju ad libitum. Tjelesne mase, tjelesne mjere i uzorci krvi janjadi uzeti su 0., 15., i 30. dana istraživanja. Nakon toga izračunati su prosječni dnevni prirasti, konverzija hrane i indeksi tjelesne razvijenosti janjadi. Analizom dobivenih rezultata na kraju istraživanja nisu utvrđene značajne (P>0, 05) razlike u tjelesnoj masi (29, 80 : 28, 98 kg), tjelesnim mjerama i indeksima tjelesne razvijenosti janjadi ovisno o skupini. Također, nisu utvrđene značajne (P>0, 05) statistički značajne razlike u prosječnom dnevnom prirastu između kontrolne i pokusne skupine janjadi (232 : 230 g). Konverzija heane je u kontrolne skupine janjadi iznosila 3, 54 kg/kg, a u pokusne 3, 62 kg/kg. Korištenjem pogače sjemenki bundeve kao izvora bjelančevina u obrocima janjadi nije došlo do promjene proizvodno - hematoloških pokazatelja janjadi. Upotrebom pogače sjemenki bundeve u obrocima janjadi moguća je zamjena soje upitnog genetskog podrijetla i zdravstvene ispravnosti. Zbog ekološkog načina proizvodnje bundeve, još više se može naglasiti hranidbeno-dijetetska ispravnost janjetine, a ekološki proizvođači mogli bi imati na raspolaganju odgovarajući izvor bjelančevina.
janjad ; pogača sjemenki bundeve ; proizvodni pokazatelji ; hematološki pokazatelji
nije evidentirano
engleski
Production - hematological parameters of lambs fed with diets containing pumpkin seed cake
nije evidentirano
lamb ; pumpkin seed cake ; production indicators ; haematological indicators
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59 (2)
2018.
85-94
objavljeno
0023-4850