Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Jasminka Ćus-Rukonić, "Utvrde cresko-lošinjskog otočja od pretpovijesti do današnjih dana", Mali Lošinj 2013. (CROSBI ID 252146)

Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika

Bertoša, Slaven Jasminka Ćus-Rukonić, "Utvrde cresko-lošinjskog otočja od pretpovijesti do današnjih dana", Mali Lošinj 2013. // Problemi sjevernog Jadrana, sv. 16. (2017), 113-121

Podaci o odgovornosti

Bertoša, Slaven

hrvatski

Jasminka Ćus-Rukonić, "Utvrde cresko-lošinjskog otočja od pretpovijesti do današnjih dana", Mali Lošinj 2013.

Važnost, ali i današnji izgled i stanje creskih i lošinjskih fortifikacija potaknuli su Lošinjski muzej da se toj temi detaljnije posveti preko ove zanimljive publikacije čija je autorica poznata arheologinja i povjesničarka Jasminka Ćus-Rukonić, vrsna istraživačica navedene problematike i njezina višedesetljetna proučavateljica, a svakako i najcjenjenija poznavateljica. Knjiga je opremljena mnogobrojnim slikovnim prilozima (zemljovidima, fotografijama, crtežima, skicama), popisom korištene literature te autoričinim zahvalama za suradnju i pomoć. Tiskao ju je Lošinjski muzej, kao predizdanje izložbi koja je tamo bila postavljena od 2. srpnja do 4. listopada 2014. Osim autorice teksta, uredila ju je i ravnateljica Muzeja Zrinka Ettinger Starčić te creska i lošinjska povjesničarka Marijana Dlačić. Ovom je knjigom Jasminka Ćus-Rukonić htjela ukazati na arheološko i kulturno-povijesno nasljeđe Cresa i Lošinja, s posebnim naglaskom na gradine, kaštele, utvrde i vojarne koje su do sada u literaturi ostale prilično zanemarene. O njima se, naime, nije pisalo na ovako detaljan i pregledan način, pa u tom smislu i knjiga i izložba predstavljaju važnu novost. Publikacija je svakako objavljena i s ciljem da bude putokaz u radu mladih istraživača, a dodatna joj je vrijednost i u činjenici da se njome i širu javnost htjelo upoznati s današnjim stanjem na terenu te ukazati na važnost i značenje utvrda za našu lokalnu povijest, kako bi ih se na neki način zaštitilo od zaborava te neprimjerenog uništavanja novom izgradnjom.

Cres, Lošinj, utvrde

nije evidentirano

engleski

Jasminka Ćus-Rukonić, "The Fortifications on the Cres-Lošinj Islands from the Prehistory to the Present Days", Mali Lošinj 2013.

nije evidentirano

Cres, Lošinj, fortifications

nije evidentirano

Podaci o izdanju

sv. 16.

2017.

113-121

objavljeno

0351-8825

Povezanost rada

Povezane osobe



nije evidentirano