Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941938

Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS)


Zorčec, Ana-Marija; Pejić, Sonja; Velić, Natalija; Mastanjević, Kristina; Krstanović, Vinko; Šarkanj, Bojan
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS) // Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 189-193 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS)
(Determination of mycotoxins in beer by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS))

Autori
Zorčec, Ana-Marija ; Pejić, Sonja ; Velić, Natalija ; Mastanjević, Kristina ; Krstanović, Vinko ; Šarkanj, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 189-193

Skup
11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.-30.05.2018.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mikotoksini ; LC-MS/MS ; pivo ; Fusarium
(Mycotoxins, LC-MS/MS ; beer ; Fusarium)

Sažetak
Plijesni su dio prirodne mikoflore žitarica zbog čega su gotovo sve žitarice kontaminirane mikotoksinima. Zbog štetnog utjecaja mikotoksina na zdravlje čovjeka oni su zakonski regulirani u žitaricama, ali ne i u svim proizvodima od žitarica. Pivo se najčešće proizvodi od slađenog ječma, a polarni mikotoksini prisutni u sladu lako prelaze u pivo. Cilj ovog istraživanja bila je analiza trihotecena A i B skupine (nivalenol, deoksinivalenol, 3- acetildeoksinivalnol, diacetoksiscirpenol, fuzarenon X, T-2 Toksin, HT-2 toksin) te zearalenona pomoću LC- MS/MS u uzorcima hrvatskih piva. Ukupno je analizirano 30 različitih komercijalno dostupnih piva (15 iz industrijskih i 15 iz zanatskih pivovara) te je provedena procjena rizika. Iako ne postoji službena legislativa za trihotecene i zearalenon u pivu, svi ispitani uzorci bili su zdravstveno ispravni, odnosno koncentracije ispitivanih trihotecena i zearalenona bile su manje od 50 µg l-1. Zbog ovisnosti pojavnosti mikotoksina o vremenskim uvjetima, moguća su odstupanja od godine do godine zbog čega je prepručeno provoditi redoviti godišnji monitoring te bi bilo poželjno da se u legislativi dodatno reguliraju mikotoksini u pivu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek