Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941914

Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu nesilica na sadržaj omega-3 masnih kiselina u jajima


Zelić, Ana; Kralik, Zlata; Kralik, Gordana
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu nesilica na sadržaj omega-3 masnih kiselina u jajima // Proceedings & Abstracts of 11th international scientific/professional conference "Agriculture in Nature and Environment Protection" / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek, 2018. str. 128-132 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu nesilica na sadržaj omega-3 masnih kiselina u jajima
(The effect of microalgae addition in hen's feed on the omega-3 fatty acid content in eggs)

Autori
Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & Abstracts of 11th international scientific/professional conference "Agriculture in Nature and Environment Protection" / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek, 2018, 128-132

Skup
11th international scientific/professional conference "Agriculture in Nature and Environment Protection"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28-30.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Mikroalge ; jaja ; omega-3 masne kiseline ; nesilice
(Microalgae ; eggs ; omega-3 fatty acids ; laying hens)

Sažetak
Jaje je prehrambena namirnica široke upotrebe, a prema sastavu predstavlja najjeftiniji izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina i minerala. Jaje dobiveno od nesilica koje su konzumirale posebno dizajniranu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, u svom sastavu ima promijenjen profil masnih kiselina (povećan sadržaj omega-3 PUFA), te se može deklarirati kao obogaćen proizvod, s povoljnim benefitom na zdravlje ljudi. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA) i eikozapentaenske (EPA). Cilj rada je istražiti mogućnosti obogaćivanja jaja omega-3 masnim kiselinama dodatkom mikroalgi u hranu nesilica. U radu je prikazan pregled dosadašnjih istraživanja na temu utjecaja dodatka mikroalgi u hranu nesilica na kvalitetu jaja i sadržaj omega-3 masnih kiselina u jajima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek