Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Surogatno majčinstvo – postoje li fiziološke i psihološke posljedice po zamjensku majku i dijete ili je baš sve ružičasto? (CROSBI ID 662722)

Prilog sa skupa u zborniku | prošireni sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kocijan, Ivna ; Brdarević, Marija Surogatno majčinstvo – postoje li fiziološke i psihološke posljedice po zamjensku majku i dijete ili je baš sve ružičasto? // 17. Lošinjski dani bioetike / Jurić, Hrvoje (ur.). Zagreb: Grafo-Mark, 2018. str. 94-95

Podaci o odgovornosti

Kocijan, Ivna ; Brdarević, Marija

hrvatski

Surogatno majčinstvo – postoje li fiziološke i psihološke posljedice po zamjensku majku i dijete ili je baš sve ružičasto?

O surogatnom majčinstvu sve više se govori kao o načinu na koji neplodni parovi, homoseksualni parovi, samci ili osobe i parovi koji žele imati djecu, ali kojima trudnoća nije visoko na listi prioriteta, mogu ostvariti svoje roditeljstvo. Mnogo je moralnih i pravnih dvojbi oko surogatnog majčinstva. U većini zemalja ono je zabranjeno, a tamo gdje je dopušteno zakonska se regulativa razlikuje pa se negdje odobrava altruističko zamjensko majčinstvo, a drugdje i komercijalno. Tamo gdje je dopušteno ili nije regulirano, ono je postalo unosan biznis od kojeg profitiraju agencije specijalizirane za posredovanje između potencijalnih roditelja i zamjenske majke koja je najčešće stanovnica neke od slabo razvijenih zemalja i/ili je slabog socioekonomskog statusa. Ne čudi stoga da mnogi kritičari surogatnog majčinstva ovaj novi oblik prekograničnog biznisa smatraju eksploatirajućim. Fiziološki i psihološki aspekt surogatnog majčinstva po zamjensku majku uglavnom se zanemaruje, a o posljedicama odvajanja djeteta od majke neposredno ili u kratkom periodu po rođenju gotovo da se i ne govori, iako je poznata važnost emocionalne povezanosti majke i fetusa u prenatalnom razdoblju, način poroda te važnost dojenja i povezujućeg roditeljstva za optimalan tjelesni, psihološki i emocionalni razvoj djeteta. Sve su to čimbenici kojih su djeca surogatnih majki lišena već u startu.

surogat majka ; fiziološke i psihološke posljedice

nije evidentirano

engleski

Surrogacy – are there physiological and psychological consequences to the mother and baby or is it all rose-coloured?

nije evidentirano

surrogate mother ; physiological and psychological consequences

nije evidentirano

Podaci o prilogu

94-95.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

17. Lošinjski dani bioetike

Jurić, Hrvoje

Zagreb: Grafo-Mark

1847-8662

Podaci o skupu

17. Lošinjski dani bioetike: Integrativna bioetika i nova epoha

predavanje

20.05.2018-23.05.2018

Mali Lošinj, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano