Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941427

Debljina i depresija – začarani krug


Belančić, Andrej; Krpina, Marija; Klobučar Majanović, Sanja
Debljina i depresija – začarani krug // Zbornik sažetaka 9. studentskog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem “Prehrana i klinička dijetoterapija” / Belančić, Andrej ; Knez, Lucija (ur.).
Rijeka, 2018. str. 25-25 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Debljina i depresija – začarani krug
(Obesity and depression – a vicious circle)

Autori
Belančić, Andrej ; Krpina, Marija ; Klobučar Majanović, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 9. studentskog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem “Prehrana i klinička dijetoterapija” / Belančić, Andrej ; Knez, Lucija - Rijeka, 2018, 25-25

Skup
9. studentski kongres s međunarodnim sudjelovanjem “Prehrana i klinička dijetoterapija”

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 08-10.06.2018.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Debljina ; Depresija ; Tjelesna aktivnost ; Uravnotežena prehrana
(Depression ; Nutrition ; Obesity ; Physical activity)

Sažetak
Uvod: Debljina i depresija česti su komorbiditeti u kliničkoj praksi, a njihovu uzročno- posljedičnu vezu najbolje potvrđuje podatak da pretile osobe imaju 55% veći rizik za razvoj depresije, odnosno da depresivne osobe imaju 58% veći rizik da postanu pretile. Prikaz slučaja: Pedesetčetverogodišnja bolesnica (TV 160 cm, TM 99.8 kg, ITM 38, 98 kg/m2) upućena je na pregled u Ambulantu za debljinu s ciljem redukcije tjelesne mase i postizanja bolje kontrole komorbiditeta (dijabetes, dislipidemija, arterijska hipertenzija, masna jetra, neishemijska dilatativna kardiomiopatija). Bolesnica je nosioc kardioverter de brilatora te kandidat na listi za transplantaciju srca. Prekomjerna tjelesna masa kod bolesnice rezultat je prekomjernog energetskog unosa, tjelesne neaktivnosti te kronične nesanice od koje pati već godinama. U sklopu obrade debljine endokrinolog je zamjetio depresivan obrazac ponašanja te posljedično tome uputio bolesnicu na razgovor kod psihologa i pregled od strane psihijatra. U razgovoru s psihijatrom bolesnica je iznijela niz stresnih i traumatskih sadržaja (ratna događanja, smrt članova obitelji, narušen odnos s djetetom), uz jaki osjećaj deprivacije. Psihijatar je postavio dijagnozu teške depresivne epizode bez psihotičnih simptoma te u terapiju uveo sertralin, promazin, diazepam, alprazolam, zolpidem i mirtazapin. Nakon 6 tjedana od uvođenja terapije te promjene životnih navika (uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost-šetnje 5 kilometara dnevno) bolesnica se osjećala puno bolje i imala je pozitivni pogled na cjelokupno daljnje liječenje i uspjeh istog. Zaključak: Pretile osobe češće su nezadovoljne izgledom i kompozicijom vlastitog tijela, što rezultira nižom razinom samopouzdanja i samopoštovanja te povećava rizik za razvoj depresije. S druge pak strane, simptomi depresije-depresivno raspoloženje, anhedonija, umor i pojačano umaranje te poremećaji sna pogoduju odstupanju od pravilnih dijetoterapijskih načela i redukciji tjelesne aktivnosti, a potonje rezultira kroničnim energetskim disbalansom te posljedičnim nagomilavanjem masnog tkiva i razvojem debljine. S obzirom na opisanu dvosmjernu poveznicu debljine i depresije, jasno je da su uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost neizostavne komponente liječenja potonjih komorbiditeta.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Sanja Klobučar-Majanović, (247484)