Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941244

Modeli korištenja kulturnog naslijeđa


Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana
Modeli korištenja kulturnog naslijeđa // Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnoga naslijeđa / Obad Šćitaroci, Mladen ; Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana (ur.).
Zagreb: Arhitektonski fakultet Sveučilište u Zagrebu, 2017. str. 15-15 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Modeli korištenja kulturnog naslijeđa
(Models of cultural heritage use)

Autori
Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnoga naslijeđa / Obad Šćitaroci, Mladen ; Bojanić Obad Šćitaroci, Bojana - Zagreb : Arhitektonski fakultet Sveučilište u Zagrebu, 2017, 15-15

ISBN
978-953-8042-29-4

Skup
Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnoga naslijeđa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.-24.05.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Modeli, korištenje, kulturno naslijeđe
(Models, use, cultural heritage)

Sažetak
Cilj je istraživanja doprinijeti razumijevanju kako kulturno naslijeđe može biti korišteno kao strategijski resurs te postići kapitalizaciju kulturnog naslijeđa. Ideja je pokazati modele korištenja kulturnog urbanog naslijeđa, kulturnog naslijeđa pejsaža i kulturnog nematerijalnog naslijeđa. Korištenje kulturnog naslijeđa je pasivno kada je usmjereno unutar samoga sebe, a aktivno kada pridonosi razvoju. Modeli postupanja kulturnim naslijeđem mogu se podijeliti na modele zaštite (očuvanje, održavanje, obnova), modele razvoja (istraživanje, revitalizacija, adaptacija) i modele korištenja (društveno, obrazovanje, znanost, tehnologija, kultura, turizam i dr.). Modelima zaštite se sprječavaju i prevladavaju štete uslijed korištenja ili oštećenja. Modelima razvoja se povećavaju potencijalne vrijednosti baštine, informacije o njoj te se promiču vrijednosti i suvremeno korištenje baštine. Modeli korištenja kulturnog naslijeđa razlikuju se prema tipu (materijalno, nematerijalno) i prema cilju (revitalizacija, regeneracija, ponovno korištenje, prilagođeno ponovno korištenje, razvoj, obnavljanje, oživljavanje). Modeli korištenja ne smiju biti u suprotnosti s očuvanjem, a očekuje se da pridonesu održivosti kulturnog naslijeđa. Model povijesnog okvira je prostor za suvremeni eksperimentalni polygon. Raspravlja se o modelima unaprjeđenja korištenja kulturnog naslijeđa prema usmjerenju: modeli regeneracije (obnavljanje), modeli transformacije (preobrazbe) i modeli primjene (aplikacije). Mjerila korištenja su u velikom rasponu – od građevine, sklopa zgrada, dijela grada, čitavoga grada, do regije i državnog teritorija. Postavlja se pitanje o mogućnostima korištenja kulturnog naslijeđa i/ili o razvoju kulturnim naslijeđem. Poznati se modeli analiziraju i stvara se sustav pristupa rješavanju problema te metoda identifikacije, artikulacije i uspostavljanja značenja kulturnog naslijeđa za razvoj i održivost. Teži se stvaranju sustava suradnje za očuvanje i korištenje kulturne baštine, koji je integriran u programu razvoja te stvara neku vrstu suvremenog normativnog okvira. Istraživanje mora pokazati i dokazati da naslijeđe nije teret nego medij razvoja. Pojam "upravljanja kulturnom baštinom" donio je zahtjev za postizanje rezultata i ishoda uspješnog upravljanja - identifikacije, zaštite, očuvanja, prezentacije i prijenosa baštine budućim generacijama. Upravljanje kulturnim naslijeđem postaje model povezivanja javnog, institucionalnog, lokalnog i svih korisnika. Model povezivanja ne sadrži u sebi samo povezane sve podatke koje posjedujemo o naslijeđu, nego prije svega služi kao platforma za nadopunjavanje znanja između prakse i projekata. Model povezivanja je work in progress koji se razvija i nikada ne pretpostavlja završetak svog djelovanja. Model povezivanja može se promatrati i kao relevantni model koji posjeduje koncept povezivanja tema na način koji smatra neophodnim razmotriti drugu temu kada se razmatra i prva, dakle istovremeno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizamPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-2032 - Urbanizam naslijeđa - Urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprjeđenje kulturnoga naslijeđa (Mladen Šćitaroci, )

Ustanove
Arhitektonski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, (125251)