Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941114

Nasilje maloljetne djece nad roditeljima – socijalni i pedagoško-andragoški problem


Zloković, Jasminka; Zovko, Anita
Nasilje maloljetne djece nad roditeljima – socijalni i pedagoško-andragoški problem // NE NASILJU -jedinstven društveni odgovor / Petrović, Jagoda ; Jovanić, Goran (ur.).
Banja Luka: Centar modernih znanja, 2018. str. 44-51 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Nasilje maloljetne djece nad roditeljima – socijalni i pedagoško-andragoški problem
(Child and violence against parents – social and pedagogical problem)

Autori
Zloković, Jasminka ; Zovko, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
NE NASILJU -jedinstven društveni odgovor / Petrović, Jagoda ; Jovanić, Goran - Banja Luka : Centar modernih znanja, 2018, 44-51

ISBN
978-99976-722-4-7

Skup
NE NASILJU -jedinstven društveni odgovor

Mjesto i datum
Banja Luka, Bosna i Hercegovina, 25-27.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Nasilje maloljetne djece nad roditeljima ; osnaživanje obitelji ; pedagogija ; andragogija
(Juvenile parent violence ; family empowerment ; pedagogy ; andragogy)

Sažetak
Odnos društva prema nasilju, bez obzira na činjenicu tko je žrtva, a tko nasilnik, predstavlja bitan pokazatelj njegova odnosa prema čovjeku, humanosti i stupnja civilizacijske razvijenosti. Raspon nasilja u obitelji s obzirom na njezine članove uključuje nasilje nad djetetom, nasilje među supružnicima ili izvanbračnim partnerima, nasilje odrasle djece nad roditeljima ili starijim članovima obitelji, ali i nasilje maloljetne djece nad roditeljima kao oblik nasilja koji je u javnosti gotovo negiran iako činjenice iz svakodnevnoga života govore suprotno. Nasilje koje neki roditelji doživljavaju za mnoge je učestala pojava. Rezultati koje se istraživanjem dobilo potvrđuju prisutnost pojave u Hrvatskoj, a s obzirom na učestalost rezultati su komparabilni s dosadašnjim malobrojnim istraživanjima u svijetu. Određene se razlike javljaju u obliku nasilja kojem su roditelji izloženi. Spolni stereotipi o djevojčicama kao sklonijim psihičkom nasilju, a dječacima sklonijim tjelesnom u našem istraživanju unatoč ograničenjima uzorka nismo potvrdili. Nasilje maloljetne djece prema roditeljima istovremeno se javlja u interakciji više oblika, što problem čini kompleksnijim, a potrebu socijanih, pedagoških, andragoških i drugih stručnih intervencija nužnijom. Loši odnosi u obitelji i izostanak kvalitetno provedenoga vremena roditelja i djece te slučajevi ovisnosti u djece relevantni su činitelji u pojavi nasilja. Rezultati pokazuju neuravnotežene obiteljske odnose i upućuju na rizične činitelje. Spoznaje koje iz istraživanja slijede idu u prilog podršci i pozitivnim nastojanjima da se osnaži obitelj i život u njoj učini humanijim i kvalitetnijim u čemu neupitno suvremena pedagogija i andragogija edukacijom imaju primarno preventivni značaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0000000-1429 - Pedagoški aspekti odnosa u obitelji (Jasminka Zloković, )
009-0000000-2489 - Perspektive obrazovanja odraslih u Hrvatskoj u koncepciji cjeloživotnog učenja (Anita Klapan, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka