Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941088

Proizvodne odlike krava jersey pasmine


Rogalo, Marko; Bobić, Tina; Mijić, Pero; Gregić, Maja; Baban, Mirjana; Gantner, Vesna
Proizvodne odlike krava jersey pasmine // Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Vukovar, Hrvatska: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2018. str. 92-95 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Proizvodne odlike krava jersey pasmine
(Production traits of Jersey cattle)

Autori
Rogalo, Marko ; Bobić, Tina ; Mijić, Pero ; Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Gantner, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Vukovar, Hrvatska : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2018, 92-95

Skup
Proceedings & Abstracts 11th International Scientific/professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28-30.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Jersey pasmina ; proizvodnja mlijeka ; mliječna mast ; mliječni protein
(Jersey breed ; milk production ; milk fat ; milk protein)

Sažetak
Cilj rada bio je prikazati proizvodne odlike krava jersey pasmine. Ovisno o državi uzgoja, prosječna proizvodnja krava jersey pasmine u standardnoj laktaciji, kreće se od 5107 kg u Engleskoj do najviše 7480 kg u SAD-u. Najveću količinu mliječne mastí od 5, 5% imaju krave jersey pasmine koje se uzgajaju u Engleskoj, zatim slijedi švicarska sa 5, 4%, te na kraju SAD-e i Kanada sa 4, 6% odnosno 4, 0%. lstu količinu bjelančevina od 3, 9% ostvarile su krave jersey pasmine s područja Engleske i Švicarske, dok su krave iz SAD-a imale 3, 6%. Najmanju količinu bjelančevina u iznosu od 3, 1% imale su krave jersey pasmíne iz uzgoja u Kanadi. Zbog visokog udjela mliječne mastí mlijeko ove pasmine iznimno je pogodno za proizvodnju maslaca, vrhnja, sira, te drugih mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Časopis indeksira:


  • Scopus