Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941070

Revitalizacija uzgoja konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj


Gregić, Maja; Janković Katarina; Sekulić, Mateja; Gavran, Mirna; Baban, Mirjana; Mijić, Pero; Bobić, Tina; Potočnik, Klemen; Dokić, Dragan; Gantner, Vesna
Revitalizacija uzgoja konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj // Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2018. str. 154-159 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Revitalizacija uzgoja konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj
(Revitalization of horse breeding by finalizing products and services in Eastern Croatia)

Autori
Gregić, Maja ; Janković Katarina ; Sekulić, Mateja ; Gavran, Mirna ; Baban, Mirjana ; Mijić, Pero ; Bobić, Tina ; Potočnik, Klemen ; Dokić, Dragan ; Gantner, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2018, 154-159

Skup
Proceedings & Abstracts 11th International Scientific/professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28-30.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kobilje mlijeko ; proizvod ; prerada ; turistička usluga
(Mare's milk ; product ; processing ; tourist service)

Sažetak
Cilj rada je prikazati asortiman proizvoda od kobiljeg mlijeka namijenjenih tržištu koji bi imali za cilj revitalizirati uzgoj konja finalizacijom proizvoda i usluga u istočnoj Hrvatskoj. Povijest ruralne Slavonije, Baranje i Srijema duboko je isprepletana konjima koja sve više i više zamire. Razlog ponajviše leži u gubitku primarne uloge konja. Konj prvenstveno hladnokrvne pasmine u 21. stoljeću je izgubio svoju uzgojnu ulogu radnog konja. Zahtijevno Europsko tržište otkrilo je blagodati kobiljeg mlijeka i čari turizma ruralnih krajeva. Istočna Hrvatska ima neiskorišten potencijal izvornih i zaštićenih pasmina konja koji bi se mogli usmjeriti u tom pravcu. Najveću pažnju treba posvetiti higijeni tehnologije proizvodnje kobiljeg mlijeka, jer se ono ne pasterizira. Kobilje mlijeko se nakon mužnje hladi i obično zamrzne u posude od 250 ml. Smrznuto mlijeko kobile stabilno je šest mjeseci na - 20° C. Neke tvrtke zapadne Europe obrađuju mlijeko kobile ili ga kao takvo plasiraju na tržište. Proizvedeni proizvodi uključuju mlijeko u prahu, emulzije, kobilje mlijeko u prahu u tabletama ili kapsulama, fermentirane proizvode od kobiljeg mlijeka za prehranu i njegu, i dr. Široka je paleta proizvoda od kobiljeg mlijeka. Neupitan je pozitivan učinak konzumacije i uporabe istoga. U Republici Hrvatskoj treba razviti finalni proizvod od kobiljeg mlijeka koji bi bio prepoznatljiv na lokalnom i širem tržištu. Ključne riječi: kobilje mlijeko, proizvod, prerada, turistička usluga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Časopis indeksira:


  • Scopus