Tvrdoća vode – ekološki čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti (CROSBI ID 662356)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
J.-Knezović, N. ; Pilić, Zora ; Memić, M. ; Mikulić, I. ; Vasilj, M. ; Azinović, I. ; Martinović, Ivana
hrvatski
Tvrdoća vode – ekološki čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti
Kardiovaskularne bolesti su jedan od glavnih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama. Standardni čimbenici rizika su: genetika, hipertenzija, dislipidemija, pušenje i tjelesna (ne)aktivnost. Međutim, regionalne razlike u pojavnosti kardiovaskularnih bolesti (KVB), ne samo između država nego i unutar regija pojedine zemlje, ne mogu se objasniti nabrojenim čimbenicima rizika. Varijabilnosti u pojavnosti KVB mogu biti posljedica i socio-ekonomskih, psiho-socijalnih i ekoloških čimbenika rizika. Kako je poznat zaštitni utjecaj tvrdoće vode, osobito magnezija, na nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti cilj ovog istraživanja je bio utvrditi postoji li statistički značajna razlika u broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u ispitanika koji koriste meku u odnosu na ispitanike koji piju tvrdu vodu za piće. U istraživanje su uključene dvije populacijske skupine s područja Hercegovine. Prva skupinu su činili ispitanici s poručja župe Kočerin, (ukupan broj ispitanika n = 603) koji koriste vodu za piće iz čatrnja (kišnicu), a druga skupina je populacijska skupina s područja grada Mostara koja koristi izvorište Studenac za vodosnabdijevanje (n = 618). Za analizu fizikalno kemijskih parametara uzeto je 40 uzoraka vode iz čatrnja i 10 uzoraka vode s područja Mostara. Za fizikalno kemijsku analizu uzoraka vode korištene su slijedeće metode: konduktometrija, volumetrija i atomska apsorpcijska spektrofotometrija (AAS). Za statističku obradu podataka korišten je χ2 test. Razina značajnosti je 0, 050. Podaci su obrađeni primjenom statističkog programa SPSS 16.0. Na temelju provedenih istraživanja utvrđena je statistički značajna razlika u zastupljenosti kardiovaskularnih bolesti s obzirom na tvrdoću vode, bolesti su češće dijagnosticirane u ispitanika koji koriste meku vodu za piće. Među ispitanicima koji piju meku vodu, a pripadaju dobnoj skupini od 45 – 60 godina češća je pojavnost kardiovaskularnih bolesti u odnosu na istu starosnu skupinu ispitanika koji piju tvrdu vodu. Utvrđeno je kako postoji pozitivna korelacija između sadržaja minerala, tvrdoće vode i pojavnosti kardiovaskularnih bolesti.
voda za piće ; kardiovaskularne bolesti ; tvrdoća vode ; atomska apsorpcijska spektrometrija (AAS)
nije evidentirano
engleski
Water hardness - an ecological risk factor for cardiovascular diseases
nije evidentirano
drinking water ; cardiovascular diseases ; water hardness, AAS
nije evidentirano
Podaci o prilogu
60-67.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova, Zaštita voda u kršu
Pilić, Zora ; Škobić, D.
Mostar: Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru
978-9958-16-055-4
Podaci o skupu
Zaštita voda u kršu, 2. znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
15.10.2015-16.10.2015
Mostar, Bosna i Hercegovina