Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 940204

Tvrdoća vode – ekološki čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti


J.-Knezović, N.; Pilić, Zora; Memić, M.; Mikulić, I.; Vasilj, M.; Azinović, I.; Martinović, Ivana
Tvrdoća vode – ekološki čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti // Zbornik radova, Zaštita voda u kršu / Pilić, Zora ; Škobić, D. (ur.).
Mostar: Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ), Mostar, BIH, 2015. str. 60-67 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Tvrdoća vode – ekološki čimbenik rizika kardiovaskularnih bolesti
(Water hardness - an ecological risk factor for cardiovascular diseases)

Autori
J.-Knezović, N. ; Pilić, Zora ; Memić, M. ; Mikulić, I. ; Vasilj, M. ; Azinović, I. ; Martinović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova, Zaštita voda u kršu / Pilić, Zora ; Škobić, D. - Mostar : Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ), Mostar, BIH, 2015, 60-67

ISBN
978-9958-16-055-4

Skup
Zaštita voda u kršu / 2. znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 15-16.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Voda za piće ; kardiovaskularne bolesti ; tvrdoća vode ; atomska apsorpcijska spektrometrija (AAS)
(Drinking water ; cardiovascular diseases ; water hardness, AAS)

Sažetak
Kardiovaskularne bolesti su jedan od glavnih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama. Standardni čimbenici rizika su: genetika, hipertenzija, dislipidemija, pušenje i tjelesna (ne)aktivnost. Međutim, regionalne razlike u pojavnosti kardiovaskularnih bolesti (KVB), ne samo između država nego i unutar regija pojedine zemlje, ne mogu se objasniti nabrojenim čimbenicima rizika. Varijabilnosti u pojavnosti KVB mogu biti posljedica i socio-ekonomskih, psiho-socijalnih i ekoloških čimbenika rizika. Kako je poznat zaštitni utjecaj tvrdoće vode, osobito magnezija, na nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti cilj ovog istraživanja je bio utvrditi postoji li statistički značajna razlika u broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u ispitanika koji koriste meku u odnosu na ispitanike koji piju tvrdu vodu za piće. U istraživanje su uključene dvije populacijske skupine s područja Hercegovine. Prva skupinu su činili ispitanici s poručja župe Kočerin, (ukupan broj ispitanika n = 603) koji koriste vodu za piće iz čatrnja (kišnicu), a druga skupina je populacijska skupina s područja grada Mostara koja koristi izvorište Studenac za vodosnabdijevanje (n = 618). Za analizu fizikalno kemijskih parametara uzeto je 40 uzoraka vode iz čatrnja i 10 uzoraka vode s područja Mostara. Za fizikalno kemijsku analizu uzoraka vode korištene su slijedeće metode: konduktometrija, volumetrija i atomska apsorpcijska spektrofotometrija (AAS). Za statističku obradu podataka korišten je χ2 test. Razina značajnosti je 0, 050. Podaci su obrađeni primjenom statističkog programa SPSS 16.0. Na temelju provedenih istraživanja utvrđena je statistički značajna razlika u zastupljenosti kardiovaskularnih bolesti s obzirom na tvrdoću vode, bolesti su češće dijagnosticirane u ispitanika koji koriste meku vodu za piće. Među ispitanicima koji piju meku vodu, a pripadaju dobnoj skupini od 45 – 60 godina češća je pojavnost kardiovaskularnih bolesti u odnosu na istu starosnu skupinu ispitanika koji piju tvrdu vodu. Utvrđeno je kako postoji pozitivna korelacija između sadržaja minerala, tvrdoće vode i pojavnosti kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Zora Pilić, (225331)