Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 940161

"Azijski put" - alternativa Washingtonskom konsenzusu?


Jakovac, Pavle; Lončarić, Kristijan
"Azijski put" - alternativa Washingtonskom konsenzusu? // Financije - teorija i suvremena pitanja / Koški, Dražen ; Karačić, Domagoj ; Sajter, Domagoj (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, 2018. str. 173-201


Naslov
"Azijski put" - alternativa Washingtonskom konsenzusu?
("Asian way" - an alternative to Washington consensus)

Autori
Jakovac, Pavle ; Lončarić, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Financije - teorija i suvremena pitanja

Urednik/ci
Koški, Dražen ; Karačić, Domagoj ; Sajter, Domagoj

Izdavač
Ekonomski fakultet u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2018

Raspon stranica
173-201

ISBN
978-953-253-151-0

Ključne riječi
Washingtonski konsenzus, razvojna strategija, MMF, alternativa, azijski put
(Washington consensus, development strategy, IMF, alternative, Asian way)

Sažetak
Washingtonski konsenzus, u svom rudimentarnom obliku, sastojao se od 10 reformi za koje se vjerovalo da će pomoći latinoameričkim zemljama da izađu iz krize i postaviti temelj za njihov budući gospodarski rast i razvoj. Za provedbu ovog programa zaduženi su (bili) Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka koji su Washingtonski konsenzus prilagodili prema vlastitim neoliberalističkim uvjerenjima. Takav izmjenjeni Washingtonski konsenzus implementiran je u gotovo svim zemljama u razvoju, a rezultati su bili nezadovoljavajući. Gospodarski rast (ako je uopće postignut) bio je na nedovoljnoj razini da bi se počele sustizati razvijene zemlje, dok se po pitanju siromaštva, socijalnih nejednakosti i sličnih problema nije učinilo gotovo ništa. Rezultati su bili osobito loši u tranzicijskim zemljama, poglavito u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Mnogi faktori utjecali su na neuspjeh Washingtonskog konsenzusa, ali daleko najveće zasluge pripadaju MMF-u. Slom Washingtonskog konsenzusa naveo je mnoge međunarodne institucije i stručnjake na pokušaj otkrivanja novih razvojnih politika. Današnje gospodarske strategije naglašavaju važnost uloge države, institucija te socijalne komponente razvoja. Zemlje tzv. „istočnoazijskog čuda“ i Kina implementirale su reforme gotovo potpuno suprotne naputcima Washingtonskog konsenzusa i ostvarile povijesne rezultate, a što dodatno diskreditira MMF-ovu razvojnu strategiju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Ovaj rad je nastao kao znanstvena nadogradnja diplomskog rada koji je Kristijan Lončarić, mag.oec. obranio pod mentorstvom doc.dr.sc. Pavla Jakovca.POVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Pavle Jakovac, (310370)