Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 940072

Aditivi u hrani-definicija, podjela, primjena


Ačkar, Đurđica; Šubarić, Drago
Aditivi u hrani-definicija, podjela, primjena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 3 (2018), 180-183 (domaća recenzija, članak, stručni)


Naslov
Aditivi u hrani-definicija, podjela, primjena
(Food additives-definition, classification, application)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 3 (2018); 180-183

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Aditivi, definicija, podjela, mesni proizvodi
(Additives, definition, classification, meat products)

Sažetak
Aditivi su danas neizbježni sastojci industrijski proizvedene hrane. To su sastojci koji nisu hrana, a namjerno se dodaju hrani za postizanje željene boje, arome, teksture, održanje stabilnosti emulzija, produžetak trajnost hrane i sl. U Republici Hrvatskoj regulirani su Pravilnikom o prehrambenim aditivima (NN 62/2010), koji definira koji spojevi i u kojim količinama se mogu koristiti za određene proizvode. U ovom radu dana je definicija i podjela aditiva te su navedeni neki primjeri primjene u mesnoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek