Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekološka proizvodnja hrane (CROSBI ID 662131)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Balog, Željka ; Habuda-Stanić, Mirna Ekološka proizvodnja hrane // 1st International Students' GREEN Conference Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.). Osijek: Studio HS internet, 2018. str. 74-75

Podaci o odgovornosti

Balog, Željka ; Habuda-Stanić, Mirna

hrvatski

Ekološka proizvodnja hrane

Ekološka proizvodnja hrane podrazumijeva uzgoj povrća, voća i žitarica pri kojem se ne koriste suvremene agrotehničke mjere poput uporabe pesticida i umjetnih gnojiva, odnosno podrazumijeva uzgoj životinja bez upotrebe preparata veterinarske medicine. Ekološka proizvodnja hrane nadalje podrazumijeva i procesiranje sirovina do završnog prehrambenog proizvoda bez dodavanja aditiva, pojačivača okusa ili umjetnih prehrambenih boja. Tijekom prošlog desetljeća, ekološka proizvodnja hrane postala je jedna od najbrže rastućih grana gospodarstva Europske unije, a istraživanja provedena u cilju usporedbe kakvoće prehrambenih proizvoda proizvedenih konvencionalnim i ekološkim načinom proizvodnje, nepobitno ukazuju da su prehrambeni proizvodi dobiveni ekološkim načinom proizvodnje boljih nutritivnih svojstava. Također nije zanemariv niti cjelokupno smanjen utjecaj na okoliš jer se ekološkom proizvodnjom hrane osigurava bioraznolikost staništa u neposrednoj blizini uzgoja, izravno ili neizravno je smanjena potrošnja količine fosilnih goriva po jedinici proizvoda kao i količina pri proizvodnji nastalih stakleničkih plinova. Konzumacija ekološki proizvedenih prehrambenih proizvoda osigurava unos makro i mikronutrijenata u organizam što doprinosi boljem zdravstvenom stanju pojedinaca, ali i šire populacije te i na taj način utječe na očuvanje prirode.

proizvodnja hrane, ekološka proizvodnja, zdravlje ljudi

nije evidentirano

engleski

Organic food production

nije evidentirano

food production, organic, human health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

74-75.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

1st International Students' GREEN Conference Book of Abstracts

Habuda-Stanić, Mirna

Osijek: Studio HS internet

978-953-7005-56-6

Podaci o skupu

1. međunarodna studentska GREEN konferencija = 1st International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2018)

predavanje

17.05.2018-18.05.2018

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija