Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 939440

LAUDE NITENS MULTA - zbornik radova s kolokvija u povodu 900. obljetnice Vekenegina epitafa


LAUDE NITENS MULTA - zbornik radova s kolokvija u povodu 900. obljetnice Vekenegina epitafa, Zadar: Sveučilište u Zadru, 2018 (zbornik)


Naslov
LAUDE NITENS MULTA - zbornik radova s kolokvija u povodu 900. obljetnice Vekenegina epitafa
(LAUDE NITENS MULTA - Proceedings of Colloquium on the occasion of the 900th anniversary of Vekenega's epitaph)

Urednik/ci
Vežić, Pavuša (Pavao) ; Josipović, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Sveučilište u Zadru

Grad
Zadar

Godina
2018

Stranica
172

ISBN
978-953-331-163-0

Ključne riječi
zbornik radova, kolokvij, 900. obljetnica, Vekenegin epitaf
(Proceedings of Colloquium, 900th anniversary, Vekenega's epitaph)

Sažetak
Prije sedam godina navršena je 900. obljetnica od ljeta sto jedanaestog poslije tisuću, kako je 1111. godina ubilježena na grobnom spomeniku opatice Vekenege u Samostanu Sv. Marije Male u Zadru. Koludrice su zapisale kako sjajeći mnogom hvalom leži ovdje sahranjena Vekenega... Sjećajući se tih navoda Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, u suradnji s časnim sestrama, organizirao je znanstveni kolokvij koji bijaše održan 4. studenoga 2011. godine u kapitularnoj dvorani Samostana. Ovaj zbornik rezultat je obrade iznesenih tema, a prigodno je naslovljen upravo po početnim riječima Vekenegina epitafa: Laude nitens multa… („Sjajeći mnogom hvalom…“). Mladen Ančić je uz kritički osvrt povijesnih izvora i literature izvršio opsežnu historiografsku analizu te s novim promišljanjima protumačio okolnosti u Zadru početkom 12. stoljeća, u sklopu provincije Iadertine i zajednice nasljednika priora Andrije, te brižno zalaganje Vekenege za čuvanjem kraljevskih sloboda i ekonomije opatije okrunjene tada Kolomanovim zvonikom i kapitulom. Milenko Lončar je obavio temeljito filološko i paleografsko proučavanje epitafa te uz bogate analogije i literaturu priložio novu transkripciju i prijevod teksta. Ono je zapravo poetski iskaz s kojim su koludrice opjevale pokojnu opaticu i njezine zasluge s kojima je porasla kuća i ovo mjesto. Dakle, zapis je pjesma na grobu sročena jednim dijelom metrikom heksametra, a drugim elegijskoga distiha. Pavuša Vežić je analizom arhitekture i arhitektonske plastike ukazao na tri razine sraštenosti zvonika i kapitularne dvorane: konstruktivnu, stilsku i funkcionalnu, s kojima Vekenega sazida zgradu tornja, ujedno i kapitul, podrškom Kolomana kralja Ugarske, Dalmacije i Hrvatske. Sklop je arhitekturom vrijedna cjelina koja u životu istovremeno bijaše kraljevska kapela, kapitul, sakristija i memorija. Marijana Kovačević i Emil Hilje izvršili su komparativno proučavanje fresaka u zvoniku i kapitulu te uz već usvojena tumačenja zapadnjačkog stila, naglasili njihovu prožetost s onima istočnjačkim, figuralnima u kapitulu i ornmamentalnim u zvoniku, srodnim s onima na bordurama zidnih slika u italskim krajevima, posebno Veneta i Venecije, tijekom cijeloga romaničkog razdoblja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Ivan Josipović (urednik)

Avatar Url Pavuša (Pavao) Vežić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

LAUDE NITENS MULTA - zbornik radova s kolokvija u povodu 900. obljetnice Vekenegina epitafa, Zadar: Sveučilište u Zadru, 2018 (zbornik)
Vežić, P. & Josipović, I. (ur.) (2018) LAUDE NITENS MULTA - zbornik radova s kolokvija u povodu 900. obljetnice Vekenegina epitafa. Zadar, Sveučilište u Zadru.
@book{book, translator = {Schumann, Marina}, year = {2018}, pages = {172}, keywords = {Proceedings of Colloquium, 900th anniversary, Vekenega's epitaph}, isbn = {978-953-331-163-0}, title = {LAUDE NITENS MULTA - Proceedings of Colloquium on the occasion of the 900th anniversary of Vekenega's epitaph}, keyword = {Proceedings of Colloquium, 900th anniversary, Vekenega's epitaph}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru}, publisherplace = {Zadar} }