Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza utjecaja nove EU energetske politike od interesa za HEP grupu i prijedlog prilagodbe (CROSBI ID 782550)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Pandžić, Hrvoje ; Capuder, Tomislav ; Beus, Mateo ; Pavić, Ivan ; Kuzle, Igor Analiza utjecaja nove EU energetske politike od interesa za HEP grupu i prijedlog prilagodbe // Analiza utjecaja nove EU energetske politike od interesa za HEP grupu i prijedlog prilagodbe. 2018.

Podaci o odgovornosti

Pandžić, Hrvoje ; Capuder, Tomislav ; Beus, Mateo ; Pavić, Ivan ; Kuzle, Igor

hrvatski

Analiza utjecaja nove EU energetske politike od interesa za HEP grupu i prijedlog prilagodbe

Europska komisija je 30. studenog 2016. objavila paket energetskih mjera Čista energija za sve Europljane tzv. Zimski paket kojim se želi postići EU liderstvo u tranziciji ka čistoj energiji i promjenama na energetskim tržištima koja ona donosi. Tri su osnovna cilja Paketa: na prvom mjestu energetska učinkovitost, postizanje globalnog vodstva u obnovljivim izvorima energije i osiguranje dobrobiti kupaca. Kupci postaju aktivni sudionici i imaju središnju ulogu na tržištima energije u budućnosti. No, kako bi se potonje moglo ostvariti potrebno je između ostalog mijenjati paradigmu funkcije distribucijskih sustava kao i dizajn/koncept tržišta električne energije. Nadalje, veća integracija proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije zahtijeva od elektroenergetskog sustava i tržišta električne energije veću fleksibilnost. Jedan od načina za povećanje potrebne fleksibilnosti jest ulaganje u nove fleksibilne proizvodne kapacitete, spremnike energije te nove mrežne kapacitete. Kupci električne energije, prema dosadašnjem dizajnu tržišta električne energije, bili su pasivni sudionici sustava. Nova energetska politika postavlja kupce, kao i ostale korisnike distribucijske mreže, u prvi plan. Drugim riječima potiče njihovu aktivaciju na tržištu električne energije (između ostalog i kao eng. prosumere). Razlog za navedenu promjenu koncepta je upravo u iskorištavanju postojeće fleksibilnosti koju takvi sudionici mogu pružiti elektroenergetskom sustavu. Pojavljuje se novi pojam distribuiranih pružatelja usluga fleksibilnosti (dDUF) koji kroz distribucijsku mrežu povećavaju fleksibilnost sustava te ostvaruju uštede niskougljičnom sustavu bez ulaganja u dodatnu kapitalnu infrastrukturu, ali i sebi stvaraju dodatni izvor prihoda. Budući da su distribuirani pružatelji usluga fleksibilnosti često malog kapaciteta, uspoređujući ih s ostalim sudionicima na veleprodajnom tržištu, predlaže se njihov grupni nastup na tržištu preko novog sudionika – agregatora dDUF-ova i/ili standardno preko svog opskrbljivača. Kako bi se nove energetske mjere mogle implementirati u hrvatsko zakonodavstvo, u sklopu analize potrebno je usporediti nove mjere s trenutno važećim hrvatskim zakonodavstvom i regulatornim okvirom te predložiti smjernice za njihovu implementaciju. Neke od promjena uključuju: • Stvaranje novih proizvoda, usluga i ugovora na razini distribucijskog sustava ; • Redefiniranje uloge postojećih veleprodajnih igrača ; • Redefiniranje i stvaranje novih maloprodajnih igrača ; • Povećanje opsega djelatnosti ODS-a ; • Promjena koncepta TEE u RH i sl.

EU energetska politika

nije evidentirano

engleski

Impact of EU New Energy Policy on HEP Group with Adjustments Guidelines

nije evidentirano

EU energy policy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Analiza utjecaja nove EU energetske politike od interesa za HEP grupu i prijedlog prilagodbe

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika