Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava (CROSBI ID 661887)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Stanisavljević, Aleksandar ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Špoljarević, Marija ; Bošnjak, Dejan ; Vuković, Ana ; Vuković, Rosemary ; Viljanac, Branka Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultete, 2018. str. 274-275

Podaci o odgovornosti

Stanisavljević, Aleksandar ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Špoljarević, Marija ; Bošnjak, Dejan ; Vuković, Ana ; Vuković, Rosemary ; Viljanac, Branka

hrvatski

Antioksidativni odgovor na NaOCl i pH u presadnicama malina iz TIB sustava

U standardnoj tehnologiji proizvodnje sadnog materijala in vitro kao i uporabom novih poboljšanih TIB sustava vrlo često dolazi do oksidativnog stresa i oštećenja staničnih struktura biljnog tkiva. Termalna destrukcija visoko koncentriranih otopina šećera u postupku autoklaviranja pod visokim pritiskom dovodi do ubrzane degradacije šećera (saharoze) hidrolizom pri čemu nastaje toksičan HMF (5- hydroxymethylfurfural). Također dolazi do ireverzibilnog snižavanja pH usljed sinteze organskih kiselina (mravlja, mliječna i levulinska) koji imaju vrlo izražen inhibitorni efekt na rast biljaka. Cilj istraživanja bio je utvrditi antioksidativni odgovor analizom tkiva malina pri čemu razina lipidne peroksidaze predstavlja jedan je od najčešće prihvaćenih biomarkera oksidacijskog stresa. 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu Osijek provedeno je ispitivanje mogućnosti stabilizacije tekućeg hranjivog medija bez autoklaviranja kod multiplikacije malina u sustavu submerznih bioreaktora (TIB). Modifikacija DKW tekućeg medija izvršena podešavanjem razine pH (6.2 i 7.2) uz dodavanje 0.03 % NaOCl. Kao kontrola analizirane su biljke malina multiplicirane standardnim postupkom u staklenim teglama na polučvrstom mediju (DKW, pH 6.2). Na kontrolnom tretmanu utvrđena razina lipidne peroksidaze je značajno viša u odnosu na tretmane iz TIB sustava. Međutim, nema značajne razlike u ukupnom sadržaju fenola i ukupnoj antioksidativnoj aktivnosti između kontrole i oba tretmana iz TIB sustava. Daljnja istraživanja potrebno je usmjeriti na uspostavljanje boljeg antioksidativnog statusa tretiranih biljaka i različitih antioksidacijskih parametara.

antioksidativni odgovor ; maline ; TIB sustav

nije evidentirano

engleski

Antioxidant response to NaOCl and pH in raspberries transplants from TIB System

nije evidentirano

antioxidant response ; raspberries ; TIB System

nije evidentirano

Podaci o prilogu

274-275.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultete

2459-5551

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Kemija, Poljoprivreda (agronomija)