Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije (CROSBI ID 661866)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jokić, Stela
hrvatski
Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije
Posljednjih godina sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša te se stoga u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji velika pozornost pridaje zelenim i održivim tehnologijama. Kao novo zeleno otapalo posljednjih se godina razmatra i superkritični ugljikov dioksid (SC-CO2) koji se pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo i GRAS (generalno prihvaćen kao sigurno) otapalo. Ekstrakcija superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene te se sve više počinje koristiti i u proizvodnji biljnih ulja. U odnosu na postupak hladnog prešanja, SC-CO2 ekstrakcijom moguće je dobiti gotovo potpuno iskorištenje ulja iz bučine koštice, a odabirom relevantnih procesnih uvjeta superkritične ekstrakcije, kao i periodičnim frakcioniranjem moguće je dobiti bučino ulje različituh udjela željenih komponenti (tokoferola, pigmenata i dr.).
ekstrakcija, bučino ulje
nije evidentirano
engleski
Production of pumpkin oil using innovative extraction techniques
nije evidentirano
extraction, pumpkin oil
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"
pozvano predavanje
25.05.2018-25.05.2018
Požega, Hrvatska