Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 938607

Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije


Jokić, Stela
Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije // Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"
Požega, Hrvatska, 2018. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, stručni)


Naslov
Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije
(Production of pumpkin oil using innovative extraction techniques)

Autori
Jokić, Stela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Izvornik
Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani" / - , 2018

Skup
Buča u prehrani

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 25.05.2018.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ekstrakcija, bučino ulje
(Extraction, pumpkin oil)

Sažetak
Posljednjih godina sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša te se stoga u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji velika pozornost pridaje zelenim i održivim tehnologijama. Kao novo zeleno otapalo posljednjih se godina razmatra i superkritični ugljikov dioksid (SC-CO2) koji se pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo i GRAS (generalno prihvaćen kao sigurno) otapalo. Ekstrakcija superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene te se sve više počinje koristiti i u proizvodnji biljnih ulja. U odnosu na postupak hladnog prešanja, SC-CO2 ekstrakcijom moguće je dobiti gotovo potpuno iskorištenje ulja iz bučine koštice, a odabirom relevantnih procesnih uvjeta superkritične ekstrakcije, kao i periodičnim frakcioniranjem moguće je dobiti bučino ulje različituh udjela željenih komponenti (tokoferola, pigmenata i dr.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (Drago Šubarić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Stela Jokić, (294973)