Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije (CROSBI ID 661866)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jokić, Stela Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije // Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani". 2018

Podaci o odgovornosti

Jokić, Stela

hrvatski

Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije

Posljednjih godina sve više raste svijest ljudi o potrebi zaštite okoliša te se stoga u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji velika pozornost pridaje zelenim i održivim tehnologijama. Kao novo zeleno otapalo posljednjih se godina razmatra i superkritični ugljikov dioksid (SC-CO2) koji se pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo i GRAS (generalno prihvaćen kao sigurno) otapalo. Ekstrakcija superkritičnim fluidima u posljednjih nekoliko desetljeća nailazi na sve veće zanimanje u pogledu njene moguće komercijalne primjene te se sve više počinje koristiti i u proizvodnji biljnih ulja. U odnosu na postupak hladnog prešanja, SC-CO2 ekstrakcijom moguće je dobiti gotovo potpuno iskorištenje ulja iz bučine koštice, a odabirom relevantnih procesnih uvjeta superkritične ekstrakcije, kao i periodičnim frakcioniranjem moguće je dobiti bučino ulje različituh udjela željenih komponenti (tokoferola, pigmenata i dr.).

ekstrakcija, bučino ulje

nije evidentirano

engleski

Production of pumpkin oil using innovative extraction techniques

nije evidentirano

extraction, pumpkin oil

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"

Podaci o skupu

Znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani"

pozvano predavanje

25.05.2018-25.05.2018

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija