Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 938070

Uloga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u sustavima zdravstvene njege - fokus na zemlje u razvoju


Banjari, Ines
Uloga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u sustavima zdravstvene njege - fokus na zemlje u razvoju // Zbornik radova sa 10. međunarodne interdisciplinarne stručno-naučne konferencije "HORIZONTI" 2018. / Hilčenko, Slavoljub (ur.).
Subotica: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera Subotica, 2018. str. 33-41 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Uloga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u sustavima zdravstvene njege - fokus na zemlje u razvoju
(The role of ICT in health care systems – focus on developing countries)

Autori
Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova sa 10. međunarodne interdisciplinarne stručno-naučne konferencije "HORIZONTI" 2018. / Hilčenko, Slavoljub - Subotica : Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera Subotica, 2018, 33-41

ISBN
978-86-87893-38-2

Skup
10. međunarodna interdisciplinarna stručno-naučna konferencija "Horizonti" 2018.

Mjesto i datum
Subotica, Srbija, 11-12.5.2018

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Zdravstvena zaštita, IKT, sustav zdravstvene njege, klinička prehrana
(Health care, ICT, hospital health care system, clinical nutrition)

Sažetak
Globalizacija i kontinuirani tehnološki napredak značajno su promijenili naš način života, a prema brzini i broju inovacija daleko najveću ulogu u ovim promjenama imaju informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Globalno se na zdravstvenu zaštitu troši oko 10% svjetskog GDP-a, uz značajne razlike u ukupnim izdvajanjima i prema pojedinim segmentima unutar sustava između razvijenih i zemalja u razvoju. U zemljama u razvoju i dalje najveći dio izdvajanja odlazi na hospitalizacije, odnosno zdravstvenu njegu u ustanovama. Uvođenje IKT-a u bolnički sustav rezultira brojnim prednostima koje zahvaćaju sve osobe u sustavu, od pacijenata, osoblja do uprave. Povećava se zadovoljstvo pacijenata i medicinskog osoblja, postižu se bolji rezultati liječenja, optimiziraju se izdaci na razini ustanove, omogućava bolje kratkoročno i dugoročno planiranje financija, te povećava rejting ustanove. Međutim, odjeli prehrane u velikoj većini bolnica u zemljama u razvoju su još uvijek odvojeni od drugih segmenata bolnice, što rezultira lošom kvalitetom kliničke prehrane i niskim zadovoljstvom pacijenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, NutricionizamPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Ines Banjari, (291266)