Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Otkrića prirodom inspiriranih optimizacijskih algoritama (CROSBI ID 782489)

Druge vrste radova | popularni rad

Papić, Anita ; Duvančić, Jelena ; Margić, Pia Otkrića prirodom inspiriranih optimizacijskih algoritama // Festival znanosti. 2018.

Podaci o odgovornosti

Papić, Anita ; Duvančić, Jelena ; Margić, Pia

hrvatski

Otkrića prirodom inspiriranih optimizacijskih algoritama

Priroda je oduvijek bila inspiracija čovjeku i to ne bez razloga. Proučavanjem prirodnih procesa i načina na koji živa bića rješavaju probleme znanost je došla do niza otkrića. Cilj rada je ilustrirati otkrića najpoznatijih prirodom inspiriranih optimizacijskih algoritama kao što su primjerice genetski algoritmi, optimizacija kolonijom mrava (engl. ant colony algorithms) i optimizacija rojem čestica (engl. particle swarm optimization). Inspiracija za otkriće genetskih algoritama utemeljena je u Darwinovoj teoriji o postanku vrsta iz koje proizlazi da će u svakoj populaciji postojati borba za preživljavanje. Znanstvenicima s područja računalne znanosti je ponašanje mrava inspiracija za rješavanje složenih optimizacijskih problema jer će mravi uvijek pronaći najkraći put između izvora hrane i njihove kolonije. Optimizacijski algoritam roja čestica (engl. particle swarm optimization) je otkriven sasvim slučajno pri pokušaju da se na računalu simulira kretanje jata ptica. Inspirirani zakonitostima koje vladaju kod jata ptica R. C. Eberhart i J. Kennedy su otkrili da se takav sustav može koristiti kao optimizator.

optimizacijski algoritmi ; priroda ; otkrića

nije evidentirano

engleski

Discoveries of optimization algorithms inspired by nature

nije evidentirano

optimization algorithms ; nature ; discoveries

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Festival znanosti

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti