Sadržaj β-karotena u svježim i prerađenim plodovima gojia (Lycium barbarum) (CROSBI ID 661643)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Jagatić, Iva
hrvatski
Sadržaj β-karotena u svježim i prerađenim plodovima gojia (Lycium barbarum)
Gojia boba (Lycium barbarum) plod je drvenasto grmolike biljke. Nutritivna vrijednost plodova je u značajnim količinama vitamina, mikro i makro elemenata. Cilj rada je utvrditi količinu β-karotena, ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u svježoj sirovini, soku i kaši od plodova gojia. Probrani zdravstveno ispravni plodovi obrađeni su u centrifugalnom sokovniku uz odvajanje soka i kaše. Količina β-karotena je od 42494, 33 (sok-B) do 47140, 32 μg% (svježi plod-A), ukupnih fenola od 161, 04(sok-B) do 421, 17 mg u 100 g (kaša-C), flavonoida od 85, 96 (sok-B) do 187, 79 mg u 100 g (kaša-C) i neflavonoida od 75, 08 (sok-B) do 233, 38 mg u 100 g (kaša-C) analiziranog uzorka. Rezultati bioaktivnih tvari pokazali su značajne statističke razlike između analiziranih uzoraka.
goji, β-karoten, fenoli, flavonoidi, neflavonoidi
nije evidentirano
engleski
β-carotene content in fresh and processed goji berries (Lycium barbarum)
nije evidentirano
goji, β-carotene, phenols, flavonoids, non-flavonoids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
486-489.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Zmaić, Krunoslav
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
poster
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska