Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fenomeni sudara kapi u procesu oblaganja Wurster tehnologijom (CROSBI ID 419555)

Ocjenski rad | diplomski rad

Havaić, Tanja Fenomeni sudara kapi u procesu oblaganja Wurster tehnologijom / Doc. dr. sc. Krunoslav Žižek (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2016

Podaci o odgovornosti

Havaić, Tanja

Doc. dr. sc. Krunoslav Žižek

hrvatski

Fenomeni sudara kapi u procesu oblaganja Wurster tehnologijom

Ovo se istraživanje bavi mehanizmima sudara između kapljica i krutih čestica tijekom oblaganja tableta u laboratorijskoj izvedbi uređaja za oblaganje s Wursterovom cijevi. Žarište istraživanja su fenomeni koji se preferirano pojavljuju tijekom sudara kapljice otopine za oblaganje i površine tablete. Na ishode sudara pojedine kapljice s površinom tablete moguće je utjecati promjenom određenih procesnih uvjeta (tlak zraka, brzina strujanja otopine, temperatura i položaj Wursterove cijevi). Metodom pokušaja i pogrešaka su dobivene obloge širokog raspona kvalitete. Rezultati su pokazali kako i najmanja promjena pojedine varijable povlači za sobom značajne promjene u ponašanju kapljice nakon sudara, što dovodi do velikih razlika u izgledu konačnog proizvoda, kao i u primjeni istog. Povoljni procesni uvjeti odabrani su nakon prilagodbe procesa temeljene na analizi faktora djelotvornog oblaganja: učinkovitosti oblaganja, ujednačenosti filma na jednoj tableti (intra-tablet uniformity) i ujednačenosti oblaganja u kolektivu među pojedinim tabletama (inter-tablet uniformity). Također je ispitan utjecaj brzine kapljice na njeno razlijevanje (širenje). Rezultati su u skladu s literaturnim podacima i potvrđuju da veća brzina udarca značajno povećava najveći promjer širenja, zbog veće energije sudara kapljice. Naposljetku, konstruiran je dijagram režima sudara na temelju Weberovih i Ohnesorgeovih bezdimenzijskih značajki. Zaključeno je kako određena kombinacija procesnih svojstava i svojstava otopine povećava učestalost pojave upravo željenog mehanizma prianjanja.

process oblaganja, Wursterova cijev, učinkovitost oblaganja, varijabilnost oblaganja, promjer razlijevanja širenja, režim sudara, prianjanje

nije evidentirano

engleski

Droplet impact phenomena in coating process with a Wurster insert

nije evidentirano

coating process, Wurster tube, coating efficiency, coating variability, extent of spreading, impact regime, deposition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

29.04.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Kemijsko inženjerstvo