Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 937584

Upravljanje troškovima i mjerenje uspješnosti u sustavu javnog visokog obrazovanja


Budimir, Verica; Dragija Kostić, Martina; Dražić Lutilsky Ivana; Vašiček Vesna
Upravljanje troškovima i mjerenje uspješnosti u sustavu javnog visokog obrazovanja, Zagreb: Tim4Pin d.o.o. za savjetovanje, 2018 (monografija)


Naslov
Upravljanje troškovima i mjerenje uspješnosti u sustavu javnog visokog obrazovanja
(Cost management and performance measurement in the system of public higher education institutions)

Autori
Budimir, Verica ; Dragija Kostić, Martina ; Dražić Lutilsky Ivana ; Vašiček Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Tim4Pin d.o.o. za savjetovanje

Grad
Zagreb

Godina
2018

Stranica
319

ISBN
978-953-58899-9-1

Ključne riječi
troškovi, upravljanje, mjerenje uspješnosti, javna visoka učilišta
(cost, management, performace measurment, public higher education institutions)

Sažetak
Knjiga je strukturirana logičnim slijedom koji polazi od obilježja javnog sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj u kojem se sažeto prikazuju glavne karakteristike i organizacija samog sustava te strategija razvoja sustava visokog obrazovanja, sustav financiranja i izvori financiranja, računovodstvo i financijsko izvještavanje. Nakon prikaza navedenih obilježja sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj, slijede poglavlja sa sadržajem koji je usmjeren prikazu istraživanja stanja i razvoja upravljanja troškovima i mjerenja uspješnosti na visokim učilištima. Slijedom toga u drugom poglavlju prezentiraju se tradicionalni i moderni sustavi upravljanja troškova kroz analizu recentne strane literature te se kritički ističu prednosti i nedostatci istih. Nadalje, slijedi treće poglavlje u kojem se daje teoretski prikaz metode obračuna troškova prema aktivnostima za visoko učilište te se prezentira primjer izračuna troškova za jedno visoko učilište. Naglašava se kako za svako visoko učilište treba napraviti model obračuna troškova uvažavajući specifičnosti i organizacijsku strukturu istog. U četvrtom poglavlju istražuju se interni izvještajni sustavi na visokim učilištima razvijenih zemalja koje su među prvima krenule s reformskim procesima te su implementirale metodu obračuna ukupnih troškova kao informacijsku podlogu za razvoj internih izvještaja. Analiza dobre prakse razvijenih zemalja poslužila je za razvoj prijedloga modela internog izvještajnog sustava za javna visoka učilišta u Republici Hrvatskoj. U zadnja dva poglavlja, petom i šestom, fokus je stavljen na mjerenje uspješnosti i razvoj pokazatelja uspješnosti na visokim učilištima. Praćenjem iskustava razvijenih zemalja u području mjerenja uspješnosti, dan je prijedlog modela mjerenje uspješnosti na visokim učilištima u Hrvatskoj. Također, predstavljeni su rezultati studije slučaja mjerenja uspješnosti na izabranim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-8509 - Reforma računovodstva i financijskog izvještavanja kao sredstvo jačanja razvoja učinkovitog financijskog upravljanja u javnom sektoru RH (Vesna Vašiček, )

Profili:

Avatar Url Verica Budimir (autor)

Avatar Url Martina Dragija Kostić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Budimir, Verica; Dragija Kostić, Martina; Dražić Lutilsky Ivana; Vašiček Vesna
Upravljanje troškovima i mjerenje uspješnosti u sustavu javnog visokog obrazovanja, Zagreb: Tim4Pin d.o.o. za savjetovanje, 2018 (monografija)
Budimir, V., Dragija Kostić, M., Dražić Lutilsky Ivana & Vašiček Vesna (2018) Upravljanje troškovima i mjerenje uspješnosti u sustavu javnog visokog obrazovanja. Zagreb, Tim4Pin d.o.o. za savjetovanje.
@book{book, year = {2018}, pages = {319}, keywords = {cost, management, performace measurment, public higher education institutions}, isbn = {978-953-58899-9-1}, title = {Cost management and performance measurement in the system of public higher education institutions}, keyword = {cost, management, performace measurment, public higher education institutions}, publisher = {Tim4Pin d.o.o. za savjetovanje}, publisherplace = {Zagreb} }