Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalna svojstva i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske (CROSBI ID 251090)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Zurak, Dora ; Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina Fizikalna svojstva i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske // Journal of Central European agriculture, 19 (2018), 1; 126-141. doi: 10.5513/JCEA01/19.1.2031

Podaci o odgovornosti

Zurak, Dora ; Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina

hrvatski

Fizikalna svojstva i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske

Silaža cijele biljke kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi goveda u RH. Kvaliteta siliranja mjeri se obujmom produkcije tvari tijekom procesa siliranja koji bitno utječu na hranjivost, konzumaciju i zdravlje goveda. Kako u RH nema sustavnih istraživanja kvalitete siliranja, cilj ovoga rada je bio utvrditi vrijednosti parametara kvalitete silaža cijele biljke kukuruza na velikim farmama kontinentalne RH tijekom proljeća 2016. godine. Ukupno 33 uzorka silaže reprezentativno je uzorkovano uzimanjem silaže sa cijelog presjeka silosa. Izabrani parametri kvalitete obuhvaćali su sadržaj suhe tvari (ST) i sirovog pepela, pH vrijednost i titracijsku kiselost, kapacitet zadržavanja vode, raspodjelu veličina čestica cijele silaže i izdvojenog zrna, te aromatska svojstva prema kitu "Sil-All for corn silage" (Danstar Ferment Ag, Švicarska). Gotovo polovica istraživanih uzoraka je imala udio ST van granica optimalnog raspona (300 – 400 g*kg- 1). pH vrijednost svih silaža je bila unutar optimalnih granica (3, 5 – 4, 2) što upućuje da je aktivna faza siliranja dobro provedena. Međutim, dvije trećine uzoraka je imalo lošija aromatska svojstva od poželjnih što upućuje da je tijekom stabilne faze došlo do promjene u sastavu produkata fermentacije. Raspon titracijske kiselosti od 11, 61 do 128, 93 mekv. NaOH*100 g-1 ST pokazuje da će analizirane silaže imati različita puferirajuća svojstva u buragu. Kapacitet zadržavanja vode varirao je od 4, 4 do 8, 57 g*g-1 ST što upućuje na varijabilan sadržaj vlakana u analiziranim uzorcima. Udio zrna u silažama varirao je od 23, 86 do 45, 05% pri čemu je njegova geometrijska veličina čestica dala raspon od 2, 15 do 4, 3 mm. Kod raspodjele čestica silaže na PSPS (Penn State Forage Particle Separator) sitima, polovica ili više od polovice uzoraka je imalo udjele na pojedinim sitima van optimalnih raspona. Zaključno, silaža cijele biljke kukuruza na velikim mliječnim i tovnim farmama kontinentalne RH je jako neujednačena i u dosta parametara lošija od standarda te se postupcima siliranja mora posvetiti veća pažnja.

aromatska svojstva ; kukuruzna silaža ; pH ; sirovi pepeo ; titracijska kiselost

nije evidentirano

engleski

Physical properties and fermentation profile of maize silage on large farms in Croatia

nije evidentirano

roma ; crude ash ; maize silage ; particle size ; pH ; titratable acidity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19 (1)

2018.

126-141

objavljeno

1332-9049

10.5513/JCEA01/19.1.2031

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost