Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića (CROSBI ID 419549)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Makar, Andrija
Grbeša, Darko
Kljak, Kristina
hrvatski
Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića
Zbog povećane zabrinutosti radi upotrebe sintetskih aditiva u prehrambenom lancu traže se odgovarajući prirodni izvori pigmenata u proizvodnji brojlerskih pilića. Ti prirodni izvori mogu znatno povećati troškove proizvodnje, dok karotenoidi zrna kukuruza, glavne komponente u smjesama peradi, ostaju zanemareni. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti komercijalne hibride kukuruza prikladne za povećanu pigmentaciju kod brojlera. Ukupno 325 brojlerskih Ross 308 pilića podijeljeno je u 25 kaveza kojima je potpuno nasumičnim odabirom dodijeljeno ukupno 5 različitih hranidbenih tretmana (5 tretmana x 5 kaveza) koji su se razlikovali samo u hibridu kukuruza. Četiri pokusne (Riđan, Mejaš, Kekec i BC 572) i jedna kontrolna (nepoznati hibrid) krmna smjesa za hranidbu brojlera nisu sadržavale dodane pigmente. Nakon 32 dana pokusa, brojlerski pilići humano su žrtvovani, a boja prema CIE L* a* b* sustavu bila je određena u rashlađenim dijelovima mesa prsa, kože, abdominalne masti i piska koristeći Minolta CR-410 kromametar. Hibridi kukuruza različitog karotenoidnog profila zrna razlikovali su se u parametrima boje: svjetlina 52, 59 – 86, 36 ; crvenost -0, 60 – 0, 85 i žutost 28, 05 – 36, 66. Kod analize boje dijelova trupa brojlera, svjetlina je bila slična između tretmana s prosječnim vrijednostima 59, 03, 65, 98, 69, 57 i 73, 21 za meso, kožu, abdominalnu mast i pisak. Hibrid kukuruza signifikantno je utjecao samo na crvenost kod piska ; kontrolni hibrid imao je najmanju (4, 70), dok je BC 572 imao najveću vrijednost (7, 99) u skladu s povećanim dnevnim unosom zeaksantina i β- kriptoksantina (r = 0, 54 odnosno 0, 65, P = 0, 01). Najveći utjecaj na pigmentaciju brojlera pokazao se preko rezultata žutosti (P = 0, 05) sa sljedećim vrijednostima: 14, 50 – 17, 14 za meso, 18, 28 – 22, 69 za kožu, 19, 19 – 21, 51 za masnoću i 51, 77 – 58, 57 za pisak. Kontrola je imala najmanje vrijednosti u svim rasponima, dok su Riđan i BC 572 imali najveće vrijednosti u mesu i masnoći. Između komercijalnih hibrida postoje oni s visokim sadržajem karotenoida, što im osigurava značajnu ekonomsku vrijednost u pigmentaciji brojlerskih pilića.
hibridi kukuruza ; karotenoidi ; pigmentacija brojlera
nije evidentirano
engleski
Effect of maize grain pigmentation on colour of meat, skin and abdominal fat in broiler chicken
nije evidentirano
maize hybrid, carotenoids, broiler pigmentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
18.04.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb