Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića (CROSBI ID 419549)

Ocjenski rad | diplomski rad

Makar, Andrija Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića / Grbeša, Darko (mentor); Kljak, Kristina (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Makar, Andrija

Grbeša, Darko

Kljak, Kristina

hrvatski

Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića

Zbog povećane zabrinutosti radi upotrebe sintetskih aditiva u prehrambenom lancu traže se odgovarajući prirodni izvori pigmenata u proizvodnji brojlerskih pilića. Ti prirodni izvori mogu znatno povećati troškove proizvodnje, dok karotenoidi zrna kukuruza, glavne komponente u smjesama peradi, ostaju zanemareni. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti komercijalne hibride kukuruza prikladne za povećanu pigmentaciju kod brojlera. Ukupno 325 brojlerskih Ross 308 pilića podijeljeno je u 25 kaveza kojima je potpuno nasumičnim odabirom dodijeljeno ukupno 5 različitih hranidbenih tretmana (5 tretmana x 5 kaveza) koji su se razlikovali samo u hibridu kukuruza. Četiri pokusne (Riđan, Mejaš, Kekec i BC 572) i jedna kontrolna (nepoznati hibrid) krmna smjesa za hranidbu brojlera nisu sadržavale dodane pigmente. Nakon 32 dana pokusa, brojlerski pilići humano su žrtvovani, a boja prema CIE L* a* b* sustavu bila je određena u rashlađenim dijelovima mesa prsa, kože, abdominalne masti i piska koristeći Minolta CR-410 kromametar. Hibridi kukuruza različitog karotenoidnog profila zrna razlikovali su se u parametrima boje: svjetlina 52, 59 – 86, 36 ; crvenost -0, 60 – 0, 85 i žutost 28, 05 – 36, 66. Kod analize boje dijelova trupa brojlera, svjetlina je bila slična između tretmana s prosječnim vrijednostima 59, 03, 65, 98, 69, 57 i 73, 21 za meso, kožu, abdominalnu mast i pisak. Hibrid kukuruza signifikantno je utjecao samo na crvenost kod piska ; kontrolni hibrid imao je najmanju (4, 70), dok je BC 572 imao najveću vrijednost (7, 99) u skladu s povećanim dnevnim unosom zeaksantina i β- kriptoksantina (r = 0, 54 odnosno 0, 65, P = 0, 01). Najveći utjecaj na pigmentaciju brojlera pokazao se preko rezultata žutosti (P = 0, 05) sa sljedećim vrijednostima: 14, 50 – 17, 14 za meso, 18, 28 – 22, 69 za kožu, 19, 19 – 21, 51 za masnoću i 51, 77 – 58, 57 za pisak. Kontrola je imala najmanje vrijednosti u svim rasponima, dok su Riđan i BC 572 imali najveće vrijednosti u mesu i masnoći. Između komercijalnih hibrida postoje oni s visokim sadržajem karotenoida, što im osigurava značajnu ekonomsku vrijednost u pigmentaciji brojlerskih pilića.

hibridi kukuruza ; karotenoidi ; pigmentacija brojlera

nije evidentirano

engleski

Effect of maize grain pigmentation on colour of meat, skin and abdominal fat in broiler chicken

nije evidentirano

maize hybrid, carotenoids, broiler pigmentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

18.04.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)