Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 937444

Elektroliti u slini pacijenata s metalnim i keramičkim ortodontskim bravicama


Jurela, Antonija; Verzak, Željko; Brailo, Vlaho; Škrinjar, Ivana; Sudarević, Karlo; Janković, Bernard
Elektroliti u slini pacijenata s metalnim i keramičkim ortodontskim bravicama // Acta Stomatologica Croatica, 52 (2018), 1; 32-36 doi:10.15644/asc52/1/5 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 937444 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Elektroliti u slini pacijenata s metalnim i keramičkim ortodontskim bravicama
(Salivary Electrolytes in Patients with Metallic and Ceramic Orthodontic Brackets)

Autori
Jurela, Antonija ; Verzak, Željko ; Brailo, Vlaho ; Škrinjar, Ivana ; Sudarević, Karlo ; Janković, Bernard

Izvornik
Acta Stomatologica Croatica (0001-7019) 52 (2018), 1; 32-36

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ortodontske naprave ; slina ; elektroliti ; titanij ; krom ; cink
(Orthodontic Appliances ; Saliva ; Electrolytes ; Titanium ; Chromium ; Zinc)

Sažetak
Svrha: Iz postojeće literature poznato je da metalni ioni iz ortodontskih naprava mogu korodirati zbog djelovanja sline i bakterija u usnoj šupljini. Rezultati većine studija upućuju na to da se razina nikla i kroma u slini ne povisuje nakon postavljanja ortodontskih naprava. No nema istraživanja o razini titanija, kobalta, bakra i cinka u slini ortodontskih pacijenata. Ispitanici i postupci: Razina nikla (Ni), titanija (Ti), kroma (Cr), kobalta (Co), bakra (Cu) i cinka (Zn) mjerena je u slini četrdeset i dvoje pacijenta s keramičkim metalnim bravicama i isto toliko njih s konvencionalnima i to prije postavljanja ortodontskih naprava s pomoću induktivne spregnute plazme/masene spektrometrije i šest mjeseci poslije toga. U statističkoj analizi korištena su dva testa – Wilcoxonov signed rank i MannWhitneyev s razinom značajnosti od 0, 05. Rezultati: Rezultati su pokazali da se razina titana u slini povisila šest mjeseci nakon postavljanja ortodontskih naprava. Razina kroma i cinka, pak, značajno se snizila nakon postavljanja ortodonskih naprava. Nije bilo statistički značajne razlike u razini nikla, titanija, kroma, bakra, kobalta i cinka u slini između pacijenata s metalnim i keramičkim ortotontskim bravicama. Zaključak: Možemo zaključiti da se razina titanija u slini značajno povisila šest mjeseci nakon postavljanja ortodontskih naprava za razliku od razine kroma i cinka koja se značajno snizila šest mjeseci poslije njihova postavljanja, bez obzira na vrstu korištenih bravica

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Dentalna medicinaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Bernard Janković (autor)

Avatar Url Željko Verzak (autor)

Avatar Url Ivana Škrinjar (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Jurela, Antonija; Verzak, Željko; Brailo, Vlaho; Škrinjar, Ivana; Sudarević, Karlo; Janković, Bernard
Elektroliti u slini pacijenata s metalnim i keramičkim ortodontskim bravicama // Acta Stomatologica Croatica, 52 (2018), 1; 32-36 doi:10.15644/asc52/1/5 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Jurela, A., Verzak, Ž., Brailo, V., Škrinjar, I., Sudarević, K. & Janković, B. (2018) Elektroliti u slini pacijenata s metalnim i keramičkim ortodontskim bravicama. Acta Stomatologica Croatica, 52 (1), 32-36 doi:10.15644/asc52/1/5.
@article{article, year = {2018}, pages = {32-36}, DOI = {10.15644/asc52/1/5}, keywords = {Orthodontic Appliances, Saliva, Electrolytes, Titanium, Chromium, Zinc}, journal = {Acta Stomatologica Croatica}, doi = {10.15644/asc52/1/5}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0001-7019}, title = {Salivary Electrolytes in Patients with Metallic and Ceramic Orthodontic Brackets}, keyword = {Orthodontic Appliances, Saliva, Electrolytes, Titanium, Chromium, Zinc} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Citati