Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 937321

Senzacija iz ostavštine genija - pisma skrivana pedeset godina: "Prošlost je uvijek plava. Sadašnjost crvena i žuta. Kao vatra kuća u plamenu".


Ivanković, Vedran
Senzacija iz ostavštine genija - pisma skrivana pedeset godina: "Prošlost je uvijek plava. Sadašnjost crvena i žuta. Kao vatra kuća u plamenu"., 2016. (otkriće).


Naslov
Senzacija iz ostavštine genija - pisma skrivana pedeset godina: "Prošlost je uvijek plava. Sadašnjost crvena i žuta. Kao vatra kuća u plamenu".
(Descovery from Le Corbusier's Fondation in Paris - Letters Hidden 50 Years: "History is Always Blu. Present Red and Yellow, Like House in the Fire".)

Autori
Ivanković, Vedran

Izvornik
Jutarnji list

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, otkriće

Godina
2016

Ključne riječi
Le Corbusier, korespondencija, Ernest Weissmann, Vladimir Turina, Juraj Neidhardt, Zvonimir Kavurić
(Le Corbusier, Correspondence, Ernest Weissmann, Vladimir Turina, Juraj Neidhardt, Zvonimir Kavurić)

Sažetak
Autor u političkom dnevniku Jutarnji list objavljuje otkriće koje je Arnaud Dercelles, voditelj arhiva i istraživačkog centra Fondacije Le Corbusier u Parizu u intervjuu za HRT nazvao "senzacijonalnim otkrićem interesantnim za svjetsku arhitektonsku javnost". Riječ je o pismima korespondencije između Le Corbusiera i njegovih bivših suradnika iz atelijera u Parizu: Ernesta Weissmanna, Vladimira Turine i Jurja Neidhardta koja je trajala desetljećima. U pismima se oni bave i osobnom i obiteljskom, a ne samo stručnom tematikom. Autor je otkrića objavio i u svojoj knjizi Le Corbusier i hrvatska škola arhitekture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizamPOVEZANOST RADA


Ustanove
Arhitektonski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vedran Ivanković, (264615)