Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Trg 15 parkova – Natječaj za urbanističko- arhitektonsko i krajobrazno rješenje za Park pomirenja u Vukovaru (CROSBI ID 782457)

Druge vrste radova | ostalo

Čavlović Melita ; Sevšek Antun Trg 15 parkova – Natječaj za urbanističko- arhitektonsko i krajobrazno rješenje za Park pomirenja u Vukovaru // Trg 15 parkova – Natječaj za urbanističko-arhitektonsko i krajobrazno rješenje za Park pomirenja u Vukovaru. 2013.

Podaci o odgovornosti

Čavlović Melita ; Sevšek Antun

hrvatski

Trg 15 parkova – Natječaj za urbanističko- arhitektonsko i krajobrazno rješenje za Park pomirenja u Vukovaru

Novi je park formiran po uzoru na osamnaestostoljetnu praksu ušorivanja naselja kojom je definiran i stvoren teritorij putem kontroliranih naseobina točnije razgraničen je način korištenja prostora njegovom gradacijom od okolnih javnih puteva, uskih dubokih privatnih parcela, zajedničkih okolnih pašnjaka te zaključno njiva. Park postaje trg, odnosno niz malih trgova, proširenja i puteva koji se nadovezuju na postojeće točke ulaska u prostor parka/trga. Kretanje kroz park tako je usmjereno prema središtu i odvojeno od prometnih površina. Veličina trga opravdana je nepostojanjem bilo postojećeg, bilo planiranog većeg prostora okupljanja u široj zoni gravitacije s izuzetkom prostora oko Radničkog doma koji je ipak razmjerno udaljen od budućeg Parka pomirenja. Prostor trga deniveliran je u svrhu dodatne prostorne definicije u odnosu na okolni prostor. Između ovako razgranatog sustava komunikacija i prostora zadržavanja i boravljenja formiran je niz od četrnaest parkova koji u sebi sadrže osnovne programe poput mjesne pozornice, dječjih igrališta, prostora okupljanja, boravaka na otvorenom. Pojedini parkovi tematizirani su jednom dominantom biljnom vrstom. Ovako su formirani volumeni zelenila koji drže prostor trga mjenom godišnjh doba. Unutar masa zelenila uklanja se zelenilo i stvaraju čistine-proplanci kao mjesta budućeg zadržavanja.

urbanističko-arhitektonsko i krajobrazno rješenje, park, Vukovar

nije evidentirano

engleski

A square with 14 parks – Architecture, Urban and Landscape design competition for the Park of Reconciliation in Vukovar

nije evidentirano

Architecture, Urban and Landscape design competition, Park, Vukovar

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Trg 15 parkova – Natječaj za urbanističko-arhitektonsko i krajobrazno rješenje za Park pomirenja u Vukovaru

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam