Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 936821

Ispitivanje utjecaja karakteristika tla na sorpcijsko ponašanje dimetoata primjenom metode kolonskog ispiranja


Rimac, Vladimir; Broznić, Dalibor
Ispitivanje utjecaja karakteristika tla na sorpcijsko ponašanje dimetoata primjenom metode kolonskog ispiranja // Knjiga sažetaka 1. Studentskog kongresa zaštite zdravlja ; Sanitas 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.).
Rijeka: Tiskara Sušak, Rijeka, 2018. str. 20-20 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Ispitivanje utjecaja karakteristika tla na sorpcijsko ponašanje dimetoata primjenom metode kolonskog ispiranja
(Estimation of soil characteristics influence on the sorption behavior of dimethoate using the column leaching method)

Autori
Rimac, Vladimir ; Broznić, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka 1. Studentskog kongresa zaštite zdravlja ; Sanitas 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva - Rijeka : Tiskara Sušak, Rijeka, 2018, 20-20

ISBN
978-953-7957-64-3

Skup
1. Studentski kongres zaštite zdravlja, Sanitas 2018

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 13, 14.04.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Raspodjela pesticida, sorpcija, dimetoat, karakteristike tla, kolonsko ispiranje
(Distribution of pesticides, sorption, dimethoate, soil characteristics, column leaching)

Sažetak
Raspodjela i sudbina organskih mikrozagađivala u okolišu određene su njihovim fizičko-kemijskim svojstvima i brojnim procesima među kojima su vrlo značajne sorpcijsko/desorpcijske interakcije spojeva s prirodnim sorbensima: organskim tvarima u vodi i tlu i mineralnim sastojcima tla. Insekticidi koji su topljiviji u vodi brže će ispiranjem ili procjeđivanjem kroz slojeve tla prodirati do površinskih i podzemnih voda koje se često koriste kao izvori vode za piće te time predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje ljudske populacije. Kako bi se utvrdila potencijalna opasnost dimetoata uslijed procjeđivanja do podzemnih tokova voda proučavano je sorpcijsko ponašanje dimetoata kolonskim ispiranjem kao i utjecaj karakteristika tla s različitih lokaliteta otoka Raba, Rijeke, Čabra, Lokava i Fažane na sorpcijsko ponašanje dimetoata. Od fizikalnih osobina tla, analiziran je teksturni ili granulometrijski sastav, a od kemijskih osobina tla analizirani su aktualna kiselost mjerena u u vodenoj iscrpini i 0, 01 M CaCl2, hidrolitička kiselost (HK), udio pojedinih metala (kalcij, kalij, magnezij i natrij), kapacitet izmjene kationa (KIK) i udio organske tvari. Kao metoda kvantifikacije prisutnog dimetoata u eluatu korištena je tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC). Rezultat fizikalnih analiza ukazuju na prisustvo visokog udjela pijeska u svim analiziranim tlima što ima za posljedicu agregaciju mehaničkih elemenata tla, zbijenost tla, slabu vodopropusnost i mali kapacitet tla za zrak. Kemijskim analizama je utvrđena slabo kisela, neutralna i slabo alkalna reakcija tala. Vrijednosti kapaciteta izmjene kationa kretale su se u rasponu od 13, 59cmol(+)/kg tla (Fažana) do 38, 52cmol(+)/kg tla (Lokve). Tla u Fažani (3, 77%) i Rijeci (4, 74%) se svrstavaju u dosta humozna tla, dok se tla u Lokvama (5, 54%), Čabru (7, 09%) i Rabu (6, 62%) svrstavaju u jako humozna tla. Statističkom analizom odnosa karakteristika tla i desorpcije dimetoata utvrđena je pozitivna ovisnost desorbirane mase dimetoata o udjelu gline te negativna korelacija o KIK – u i udjelu ukupnog organskog ugljika. Višestrukom linearnom regresijom je utvrđeno da je udio ukupnog organskog ugljika dominantan u procesu desorpcije dimetoata s koloida tla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
813.10.1113

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Dalibor Broznić, (270072)