Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 936813

Utjecaj karaktera humusa na sorpcijsko ponašanje dimetoata u tlima istarskih maslinika


Šimić, Lidija; Broznić, Dalibor
Utjecaj karaktera humusa na sorpcijsko ponašanje dimetoata u tlima istarskih maslinika // Knjiga sažetaka 1. Studentskog kongresa zaštite zdravlja ; Sanitas 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.).
Rijeka: Tiskara Sušak, Rijeka, 2018. str. 19-19 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Utjecaj karaktera humusa na sorpcijsko ponašanje dimetoata u tlima istarskih maslinika
(Effect of humus character on the sorption behavior of dimethoate in Istrian olive orchard soils)

Autori
Šimić, Lidija ; Broznić, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka 1. Studentskog kongresa zaštite zdravlja ; Sanitas 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva - Rijeka : Tiskara Sušak, Rijeka, 2018, 19-19

ISBN
978-953-7957-64-3

Skup
1. Studentski kongres zaštite zdravlja ; Sanitas 2018

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 13, 14.04.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Organska tvar, huminske i fulvinske kiseline, dimetoat, sorpcijske izotreme, Freundlich
(Organic matter ; humic and fulvic acid ; dimethoate ; sorption isotherms ; Freundlich)

Sažetak
Zbog sve većih zahtjeva nametnutih poljoprivrednoj proizvodnji a u vidu količine i kakvoće proizvoda, upotreba insekticida postala je uvjet bez kojeg se ne može u današnjoj poljoprivrednoj industriji pa i u maslinarstvu. Naime, iako su insekticidi vrlo korisni u razvitku poljoprivredne industrije, s druge strane oni su vrlo otrovni i mogu, ako se nepravilno i neodgovorno koriste, imati štetno djelovanje na ostali biljni i životinjski svijet, na ljudsko zdravlje te dovesti do onečišćenja okoliša u kojem živimo. Među često rabljene insekticide ubraja se dimetoat, organofosforni insekticid. Cilj eksperimenata koji su provedeni na tlima maslinika s dvije lokacije Istarske županije Potpićna i Raše bio je utvrditi povezanost između karakteristika tala, posebno karaktera humusnih tvari i sorpcijskih procesa a poradi boljeg razumijevanja mehanizma vezivanja dimetoata na prirodnoj organskoj tvari tla. Ostaci dimetoata u tlima pri sorpcijskim procesima analizirani su tekućinskom kromatografijom (HPLC). Ispitivanjem utjecaja karakteristika tla na sorpcijsko ponašanje dimetoata, utvrđeno je da velik broj parametara tla podjednako doprinosi procesima sorpcije, međutim udio organskog ugljika i gline dominantni su u procesima sorpcije dimetoata. Pretpostavka je da međudjelovanja između mineralne faze i prirodne organske tvari mogu utjecati na strukturnu konfiguraciju prirodne organske tvari na način da nastali kompleksi prelaze u kondenziranije forme pri čemu se pojačava sorpcijska moć tla. Rezultati istraživanja ukazuju da sorpcijsko ponašanje dimetoata u tlu ne može biti objašnjeno pojedinačnim varijablama (karakteristikama tla), već njihovim zajedničkim djelovanjima. Prikaz i pojašnjenje sorpcijskog ponašanja dimetoata kao mikrozagađivala tla, daje prostora i mogućnosti za nova istraživanja osobito na tlima priobalne Hrvatske radi što boljeg iskorištavanja terena za razvitak poljoprivredne grane kao što je maslinarstvo. Osim razvitka maslinarstva potrebno je i zaštititi okoliš jer jedna od bitnih sudbina insekticida je i njegovo prodiranje kroz tlo do podzemnih vodenih resursa koji se koriste za piće ljudske populacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
813.10.1113

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Dalibor Broznić, (270072)