Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine (CROSBI ID 661425)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Horvat, Daniela ; Španić, Valentina ; Tucak, Marijana ; Drezner, Georg ; Zdunić, Zvonimir Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine // 53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 86-87

Podaci o odgovornosti

Horvat, Daniela ; Španić, Valentina ; Tucak, Marijana ; Drezner, Georg ; Zdunić, Zvonimir

hrvatski

Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine

U radu je analizirano šest kultivara pšenice uzgojenih na POljoprivrednom institutu Osijek tijekom 2 vegetacijske sezone 2014./2015. i 2015./2016. Udio proteina u obje se godine nije značajno razlikovao (13, 4 i 13, 3%). U 2015. zabilježena je veća moć upijanja vode (58, 0%) u odnosu na 2016. (56, 02%) te su se kultivari u obje godine u prosjeku svrstali u A2 grupu kvalitete. Općenito, prema reološkim pokazateljima, u 2015. zabilježena je bolja pecivna kakvoća. Što se tiče analiziranih proteinskih frakcija RP-HPLC metodom, kultivari su u prosjeku 2015. ostvarili veći udio AG, ukupnih GLU, te HMW i LMW gluteninskih podjedinica, odnosno manji udio GLI što je značajno pozitivno utjecalo na smanjenje GLI/GLU omjera. U prosjeku su kultivari Kraljica (14, 2%) i Olimpija (15, 0%) ostvarile najveći udio ukupnih proteina vrlo dobre kakvoće obzirom na postignuta reološka svojstva tijesta i udio vrlo važnih polimernih GLU (34, 0% i 35, 0%) i HMW podjedinica (10, 2% i 10, 0%). Ovaj rad je djelomično financiran od strane Hrvatske Zaklade za Znanost.

pšenica, kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Assessment of wheat bread-making quality during 2015 and 2016

nije evidentirano

wheat, bread-making quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

86-87.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5551

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano