Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine (CROSBI ID 661425)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Horvat, Daniela ; Španić, Valentina ; Tucak, Marijana ; Drezner, Georg ; Zdunić, Zvonimir
hrvatski
Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine
U radu je analizirano šest kultivara pšenice uzgojenih na POljoprivrednom institutu Osijek tijekom 2 vegetacijske sezone 2014./2015. i 2015./2016. Udio proteina u obje se godine nije značajno razlikovao (13, 4 i 13, 3%). U 2015. zabilježena je veća moć upijanja vode (58, 0%) u odnosu na 2016. (56, 02%) te su se kultivari u obje godine u prosjeku svrstali u A2 grupu kvalitete. Općenito, prema reološkim pokazateljima, u 2015. zabilježena je bolja pecivna kakvoća. Što se tiče analiziranih proteinskih frakcija RP-HPLC metodom, kultivari su u prosjeku 2015. ostvarili veći udio AG, ukupnih GLU, te HMW i LMW gluteninskih podjedinica, odnosno manji udio GLI što je značajno pozitivno utjecalo na smanjenje GLI/GLU omjera. U prosjeku su kultivari Kraljica (14, 2%) i Olimpija (15, 0%) ostvarile najveći udio ukupnih proteina vrlo dobre kakvoće obzirom na postignuta reološka svojstva tijesta i udio vrlo važnih polimernih GLU (34, 0% i 35, 0%) i HMW podjedinica (10, 2% i 10, 0%). Ovaj rad je djelomično financiran od strane Hrvatske Zaklade za Znanost.
pšenica, kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Assessment of wheat bread-making quality during 2015 and 2016
nije evidentirano
wheat, bread-making quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
86-87.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5551
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
poster
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska