Čarolija znanosti u čaši mlijeka (CROSBI ID 782438)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Čarolija znanosti u čaši mlijeka
Mlijeko kao sirovina za proizvodnju brojnih mliječnih proizvoda, izuzetno je kompleksnog kemijskog sastava. To je osnova za odvijanje brojnih kemijskih i biokemijskih reakcija što rezultira specifičnim karakteristikama određenog mliječnog proizvoda. Stoga ste se možda ponekad zapitali kako se iz mlijeka koje je bijele boje dobiva maslac koji je žute boje ili sirutka koja je zelene boje, zašto neki sirevi imaju sirne očice, a neki nemaju ili zašto sir škripavac škripi. Bez ikakve čarolije, odgovore na ta pitanja daje nam mljekarska znanost. Brojna se istraživanja provode s ciljem objašnjenja određenih pojava ili karakteristika nekog proizvoda, a u ovom članku ćemo istaknuti neke od zanimljivijih.
mljekarska znanost
nije evidentirano
engleski
The magic of science in the glass of milk
nije evidentirano
dairy science
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Mljekarska revija Mlijeko i ja
2018.
nije evidentirano
objavljeno
1846-8268