Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Što se krije iza mirisa i okusa sira? (CROSBI ID 661271)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Mikulec, Nataša Što se krije iza mirisa i okusa sira? // Festival znanosti 2018 Osijek, Hrvatska, 16.04.2018-21.04.2018

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša

hrvatski

Što se krije iza mirisa i okusa sira?

U svijetu je poznato više od 1000 različitih sireva i svaki od njih odlikuje se svojom senzorskom posebnošću. Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne temelje se samo na određenoj kombinaciji, već na kombinaciji različitih spojeva proizvedenih tijekom zrenja. Aroma sira formira se djelovanjem enzima u sirevima, njege sira te gubitka vode tijekom procesa zrenja. Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija senzorska osobina sira. Zbog toga je za potrošača okus sira najvažnija osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Kroz kratku radionicu biti će prikazano kako se sirevi ocjenjuju prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2004). Za ocjenjivanje sireva koristiti će se sustavno bodovanje pojedinih parametara s maksimalnim brojem bodova za: vanjski izgled (2 boda), teksturu (2 boda), prerez (2 boda), boju (2 boda), miris (2 boda) i okus (10 bodova), što ukupno iznosi 20 bodova.

sir ; okus ; miris

nije evidentirano

engleski

What's behind the cheese flavor?

nije evidentirano

cheese ; flavor

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Festival znanosti 2018

radionica

16.04.2018-21.04.2018

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano