Što se krije iza mirisa i okusa sira? (CROSBI ID 661271)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mikulec, Nataša
hrvatski
Što se krije iza mirisa i okusa sira?
U svijetu je poznato više od 1000 različitih sireva i svaki od njih odlikuje se svojom senzorskom posebnošću. Mnogi sirevi sadrže iste ili slične komponente, ali u različitim koncentracijama i odnosima. Tajne mirisa i okusa sira ne temelje se samo na određenoj kombinaciji, već na kombinaciji različitih spojeva proizvedenih tijekom zrenja. Aroma sira formira se djelovanjem enzima u sirevima, njege sira te gubitka vode tijekom procesa zrenja. Okus je uz miris, boju i konzistenciju najvažnija senzorska osobina sira. Zbog toga je za potrošača okus sira najvažnija osobina u ukupnoj ocjeni proizvoda. Kroz kratku radionicu biti će prikazano kako se sirevi ocjenjuju prema Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda (2004). Za ocjenjivanje sireva koristiti će se sustavno bodovanje pojedinih parametara s maksimalnim brojem bodova za: vanjski izgled (2 boda), teksturu (2 boda), prerez (2 boda), boju (2 boda), miris (2 boda) i okus (10 bodova), što ukupno iznosi 20 bodova.
sir ; okus ; miris
nije evidentirano
engleski
What's behind the cheese flavor?
nije evidentirano
cheese ; flavor
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Festival znanosti 2018
radionica
16.04.2018-21.04.2018
Osijek, Hrvatska