Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 936087

Lingvisti plešu u nacionalističkom kolu


Kordić, Snježana
Lingvisti plešu u nacionalističkom kolu, 2016. (intervju).


Naslov
Lingvisti plešu u nacionalističkom kolu
(Linguists dance in a nationalistic circle)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Danas, 5.10.2016., str. 1 i 6–7 (intervju vodila Marjana Stevanović)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2016

Ključne riječi
Sociolingvistika, jezična politika, nacionalizam, školovanje, segregacija, jezična manipulacija, standardni jezik, policentrični jezik, varijante, znanstvena etika, međusobna razumljivost, naziv jezika, purizam, hrvatski, srpski, crnogorski, bosanski, srpskohrvatski
(Sociolinguistics, language policy, nationalism, education, segregation, linguistic manipulation, standard language, polycentric language, language varieties, scientific ethics, mutual intelligibility, language name, purism, Croatian, Serbian, Montenegrin, Bosnian, Serbo-Croatian)

Sažetak
Prvo se konstatira da je u knjizi “Jezik i nacionalizam” iscrpno dokazano da Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci imaju zajednički policentrični jezik i zatim se razgovara o tome kako je moguće da je potrebno dokazivati nešto tako očito. Opisuju se psihološki mehanizmi koji su doveli do problematičnog stanja. Ukazuje se na problem u školstvu i nude prvi koraci u smjeru rješenja. Navodi se da jezik ne treba čuvati od riječi koje su stavljene na spisak za odstrel, nego od normativističkih pojedinaca koji pomoću svojih purističkih zahtjeva usađuju u društvo nacionalističku matricu razmišljanja. Razgovor je vođen povodom konferencije “Tko kome krade jezik?” pa se odgovara i na to pitanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, KroatologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)