Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 936009

Jezik više naroda


Kordić, Snježana
Jezik više naroda, 2017. (intervju).


Naslov
Jezik više naroda
(The language of several nations)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Vreme 13.4.2017. (intervju vodila Sanja Ćirić)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2017

Ključne riječi
Sociolingvistika, jezična politika, Deklaracija o zajedničkom jeziku, obrazovanje, nacionalizam, Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, standardni jezik, policentrični jezik, varijante, Sanda Ham, hrvatski, srpski, crnogorski, bosanski, srpskohrvatski
(Sociolinguistics, language policy, Declaration on the Common Language, education, nationalism, Declaration on the Status and Name of the Croatian Literary Language, standard language, polycentric language, language varieties, Sanda Ham, Croatian, Serbian, Montenegrin, Bosnian, Serbo-Croatian)

Sažetak
Nakon što se rezimiraju odjeci na knjigu "Jezik i nacionalizam", objašnjava se što je to policentrični jezik. Opisuje se kako je volonterski nastajala "Deklaracija o zajedničkom jeziku" i komentiraju se reakcije na nju. Navodi se u čemu nova Deklaracija ispravlja staru Deklaraciju od prije pola stoljeća. Ističe se obrazovni potencijal nove Deklaracije i opisuje se povezanost mladih inicijatora Deklaracije s jednim nekorektnim postupkom Sande Ham.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, KroatologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)