Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić (CROSBI ID 419398)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivić, Ivanka
Bralić, Marija
Budić-Leto, Irena
hrvatski
Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić
Polifenolni spojevi karakteriziraju crna vina. Na sastav polifenola u vinu značajno utječe maceracija kao osnovni proces u toku kojeg polifenoli smješteni u čvrstim djelovima grožđa prelaze u vino. Zbog toga je izvedba maceracije uz praćenje koncentracije pojedinih polifenola, kod istovremene kontrole temperature i šećera, kao osnovnih parametara kontrole tijeka alkoholne fermentacije, vrlo važna u proizvodnji crnih vina. praćene su promjene koncentracije ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, flavan-3-ola te proantocijanidina sorte Babić.rezultati istraživanja pokazuju da su koncentracije flavan-3-ola i proantocijanidina u stalnom porastu tijekom jedanaestodnevne maceracije. Ukupni antocijani rastu s dužinom maceracije, ali nakon nekog vremena je zabilježeno opadanje njihove koncentracije. Utvrđen je visok sadržaj, polifenola posebno proantocijanidina, što je zanimljiv podatak obzirom na činjenicu da proantocijanidini pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje jer posjeduju veliki oksidacijski potencijal.
Babić, crno vino, maceracija, polifenoli
nije evidentirano
engleski
Spektrofotomertijsko determination of polyphenols during maceration of red wine sort Babic
nije evidentirano
Babić, red wine, maceration, polyphenoles
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
10.07.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split