Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935898

Snježana Kordić odgovara na tekst Hamze Ridžala


Kordić, Snježana
Snježana Kordić odgovara na tekst Hamze Ridžala, 2018. (odgovor).


Naslov
Snježana Kordić odgovara na tekst Hamze Ridžala
(Snježana Kordić responds to Hamza Ridžal's text)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Stav, 29.3.2018., str. 67

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, odgovor

Godina
2018

Ključne riječi
Sociolingvistika, jezična politika, nacionalizam, standardni jezik, policentrični jezik, varijante, ime jezika, kodifikacija, unitarizam, Stjepan Damjanović, njemački jezik, engleski, hrvatski, srpski, crnogorski, bosanski, srpskohrvatski
(Sociolinguistics, language policy, nationalism, standard language, polycentric language, language varieties, language name, codification, linguistic unitarism, Stjepan Damjanović, German, English, Croatian, Serbian, Montenegrin, Bosnian, Serbo-Croatian)

Sažetak
U odgovoru se pokazuje da je policentričnost standardnog jezika suprotna od hegemonizma jer naglašava postojanje jezičnih razlika među narodima i naglašava ravnopravnost varijanata. Također se pokazuje da varijante u svijetu imaju svaka zasebno ime i da je predviđeno da se unutar svake samostalno izrađuju kodificirajuće knjige koje bilježe jezične posebnosti vezane za konkretnu varijantu. Suprotno tvrdnji Stjepana Damjanovića pokazuje se da jedan standardni jezik može opsluživati različite narode i kulture. Obrazlaže se i neosnovanost razdvajanja standardnog jezika i jezičnog sistema. Ukazuje se na proturječnost dviju optužbi izrečenih u jednom te istom danu: od strane bošnjačkih nacionalista da se zastupa hrvatski nacionalizam i od strane hrvatskih nacionalista da se zastupa bošnjački nacionalizam.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Politologija, Filologija, KroatologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)