Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935893

Jezik kao sredstvo ideološke propagande


Kordić, Snježana
Jezik kao sredstvo ideološke propagande, 2018. (intervju).


Naslov
Jezik kao sredstvo ideološke propagande
(Language as a means of ideological propaganda)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
BH radio 1, emisija Otvoreni studio 23.2.2018., 12 minuta (intervju vodila Bojana Marić)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2018

Ključne riječi
Sociolingvistika, jezična politika, Deklaracija o zajedničkom jeziku, purizam, nacionalizam, standardni jezik, policentrični jezik, varijante, hrvatski, srpski, crnogorski, bosanski, srpskohrvatski
(Sociolinguistics, language policy, Declaration on the Common Language, purism, nationalism, standard language, polycentric language, language varieties, Croatian, Serbian, Montenegrin, Bosnian, Serbo-Croatian)

Sažetak
Na početku se govori o tome kako država preko noći može nastati ili nestati, ali da jezik ne može. Zatim se tematizira Deklaracija o zajedničkom jeziku i odjeci na nju. Konstatira se da je snažna i brojna podrška hrvatskih intelektualaca Deklaraciji uzrokovala potres u kompletnom političkom establišmentu, čime je razbijen led i pokrenut jedan proces koji traje. Kritizira se zahtjev za čišćenjem jezika kao izraz nacionalizma. Zaključno se kaže da je knjiga "Jezik i nacionalizam" izazvale velik interes šire javnosti i najavljuje se sudjelovanje autorice na okruglom stolu pod tim naslovom u Mostaru i predavanje na tu temu u Sarajevu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, KroatologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)