Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pregovori između EU-a i SAD-a o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP (CROSBI ID 782394)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Škrlec, Davor ; Holy, Mirela ; Vizjak, Maja Pregovori između EU-a i SAD-a o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP // Ekonomska politika Hrvatske u 2016.. 2015.

Podaci o odgovornosti

Škrlec, Davor ; Holy, Mirela ; Vizjak, Maja

hrvatski

Pregovori između EU-a i SAD-a o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP

Pregovori o transatlantskoj trgovini i ulaganju (TTIP) između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država ušli su u deseti krug. U raspravama se pokrio široki raspon tema, a značajni pomaci postignuti su u poglavljima koja se tiču: carina i trgovinskih olakšica, usluga, malih i srednjih poduzeća, regulatorne suradnje i politike cijena. Mnoga pitanja i dalje ostaju neodgovorena s obje strane: mehanizam rješavanja sporova između investitora i država (ISDS), geografski informacijski sustav (GIS), horizontalni mehanizam regulatorne suradnje te posebno poglavlje o energiji. Deseti krug pregovora održao se u srpnju 2015. godine u Bruxellesu. 28. svibnja 2015. godine dvije godine nakon početka pregovora, a Odbor za Međunarodnu Trgovinu (INTA) usvojio je novi nacrt preporuke o TTIP-u. O istom će se morati raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici prije dostave Europskoj komisiji (pregovarač unije). U posljednjih godinu dana, podrška TTIP-u u Europi varira. Njihov glavni problem je zaštita podataka, ISDS i regulatorna suradnja (posebno potencijalni utjecaj TTIP-a na hranu i to sigurnosni propisi). Ovo je postalo vrlo politički osjetljivo pitanje te se način pregovaranja bitno razlikuje od ranijih prijedloga parlamenta iz svibnja 2013. godine u kojima se nalaze preciznije upute koje je Europski parlament usvojio za buduće pregovore. Rasprava i glasovanje na plenarnoj sjednici koji su planirani za 10. lipnja 2015. odgođeni su zbog velikog broja izmjena u nacrtu prijedloga. Značajan broj izmjena i dopuna doveo je do otvaranja pitanja o postizanju kompromisa po pitanju INTA-e i ISDS, gdje se predlaže pristup koji se temelji na konceptu Komisije, s ciljem uspostavljanja stalnog mehanizma rješavanja sporova (kvazi sud), bez uplitanja ISDS-a.

TTIP, ISDS, INTA, trgovinski pakt, EU, SAD.

nije evidentirano

engleski

EU-US negotiation on TTIP

nije evidentirano

TTIP, ISDS, INTA, Trade Agreement, EU, SAD.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ekonomska politika Hrvatske u 2016.

2015.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-262-097-9

Povezanost rada

Ekonomija